Nooit meer stress met deze 5 apps

Door: Patrick Rijnders | 11 juli 2016 07:04

Review

Heb je een zware dag gehad? Zie je het allemaal even niet meer zitten? Een van de tools die er de schuld van is dat je leven zo jachtig is (je telefoon) kan je ook helpen om eens lekker te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Met de volgende 5 apps kun je de stress voor altijd achter je laten.

We hebben het met zijn allen toch maar zwaar tegenwoordig. Het dagelijkse leven zit vol met stressfactoren. Een deel van die stress is ook terug te voeren op de moderne tijd. Je kunt er om lachen, maar WhatsApp-stress (waarom lezen ze mijn appjes niet, waarom reageren ze niet op mijn appjes?) is een hele reële stressfactor voor heel wat mensen. En dan hebben we het nog niet eens over al die andere stress die we krijgen door sociale media en het constante online beschikbaar moeten zijn met onze smartphones. Lees ook: Zo claim je je recht op privacy terug.

Is dat dan een reden om die smartphone de deur uit te doen? Nee, natuurlijk niet. We zouden zelfs willen zeggen: integendeel, want op die smartphone of tablet kun je namelijk allemaal handige appjes downloaden om mee van je stress af te komen.

MindMeister

Gratis proberen

iOS / Android

Met een mindmap zet je alles in je leven op een rijtje.

Voordat je gaat beginnen met van de stress af te komen, is het goed om een overzicht te maken van wat er allemaal speelt in je leven, wat je dwars zit en wat er misschien wel teveel is in je leven. Maak dan een mindmap. Een mindmap is een goede manier om iets duidelijk in kaart te krijgen. Je kunt er voor kiezen om een mindmap te maken van een bepaalde organisatie, maar je kunt ook een mindmap maken van jezelf. Dit kun je doen om mensen te laten weten wie je bent en hoe je in elkaar zit, maar ook om zelf helder te krijgen hoe je je leven kunt veranderen en de stress kunt verminderen.

MindMeister is een app waar je eenvoudig zo'n mindmap mee maakt. Je krijgt dankzij deze app zo duidelijk een overzicht van welke gedachten je hoofd allemaal overvol maken, waarna je kunt bekijken hoe je daar iets aan gaat doen. Het is een hele duidelijke app waarmee je drie mindmaps gratis kunt maken. Daarna moet je wel overwegen om een abonnement te nemen zodat je nog meer mindmaps kunt maken, welke je dan ook weer kunt delen met anderen.

Breathe2Relax

Gratis

iOS / Android

Ontspannen ademhalen met je smartphone.

Ademhalen lijkt iets dat heel natuurlijk is, maar het is ook een handige tool om de stress in je leven mee te verminderen. Er is een manier van ademhalen, diafragma ademhaling, waarmee je jezelf tot rust kunt brengen en stress weg kunt nemen. Het is wel een manier van ademhalen die je even onder de knie moet krijgen, vandaar dat een gezondheidsorganisatie in Amerika de app Breathe2Relax heeft gemaakt. Hij is helemaal gratis en biedt je een simpele doch effectieve training aan waarmee jij ook deze manier van ademhalen leert.

Leren ademhalen met deze app lijkt een beetje op yoga en andere manieren van ontspannen, maar je wordt hier minder bij de hand genomen. Je focust hier geheel op het opnieuw leren ademhalen en hoe je daarmee je stress weghaalt. Je kunt met grafiekjes zien hoe goed je bezig bent (alhoewel het ons lijkt dat je dit ook wel zou moeten voelen) en heeft nog wat andere handige extra's. Een fijne app, maar niet een die je onderweg in de trein of bus aan moet zetten, als je tenminste niet de aandacht van je medepassagiers op je gevestigd wilt zien.

White Noise

€ 1,99

iOS / Android

Fijne geluiden om lekker chill van te worden.

Ben jij iemand die slecht slaapt omdat er allemaal geluiden je kamer binnenkomen? Of misschien kun jij jezelf daardoor wel slecht concentreren bij je werk? In dat geval komt de app White Noise goed van pas. Dit is een app die zorgt dat je kamer zich vult met White Noise, oftewel witte ruis. Je kunt daarbij denken aan het geluid van regen en kwakende kikkers, met in totaal 40 verschillende geluiden.

De geluiden worden dusdanig afgespeeld dat ze heel subtiel een ritme vormen, wat dan weer extra helpt om tot rust te komen. Het is een app die je ook kunt gebruiken als je een baby heeft die onrustig slaapt. En daar krijg je dan als ouder weer een stuk minder stress van... Leuk aan deze app is dat je ook je eigen geluiden kunt mixen.

Grid Diary

Gratis proberen

iOS

Deel je persoonlijke gedachten eens niet met je familie en vage vrienden.

Het bijhouden van een dagboek wordt aanbevolen als een manier om ervoor te zorgen dat je aan het eind van de dag je hoofd leegmaakt. Je kunt dan natuurlijk zeggen: "Ja maar ik heb Facebook toch al?" maar dat is niet helemaal hetzelfde. Juist die echt persoonlijke dingen die je met niemand wil (of zou moeten) delen zijn de gedachten waar je het langst in je hoofd over blijft malen. Het is dan een goed idee om dit op te schrijven en je hoofd weer leeg te maken. Je kunt er dan voor kiezen om gewoon een papieren dagboek te kopen en hiermee aan de slag te gaan, maar daar moet je dan weer een goede verstopplek voor vinden zodat niemand er in gaat snuffelen.

Handiger is het om een appje te downloaden met een goede beveiliging, zodat echt niemand jouw persoonlijke gedachten onder ogen krijgt. De App Store en Google Play staan hier vol mee, wij raden je aan om bijvoorbeeld eens naar Grid Dairy te kijken. Dit is een programma waarmee je per dag jezelf een aantal standaard vragen kunt stellen. Je kunt bijvoorbeeld de app laten vragen: "Zat me iets dwars vandaag?" Of "Wat heb ik vandaag voor goeds gedaan voor vrienden of familie?" Op deze manier is het niet moeilijk om elke dag iets te vinden om te schrijven.

Maak je hoofd eens goed leeg.

Headspace

Gratis proberen

iOS / Android

Meditatie is een goede manier om je hoofd eens echt leeg te maken. Het is wel iets dat je jezelf aan moet leren en daar heb je dan weer een hele stapel apps voor in de App Store en Google Play. Een van deze apps is Headspace, waarmee van het mediteren eigenlijk een soort spelletje wordt gemaakt. Je volgt een van de lessen in deze app en daar krijg je dan weer punten voor, waarbij je ook nog een aantal meditatiespelletjes hebt die je kunt doen als je heel erg gestresst bent en een snelle 'fix' nodig hebt.

Op deze manier wordt meditatie een beetje uit het zweverige hoekje getrokken en wordt het leuk om met je eigen geestelijke gezondheid bezig te zijn. Veel van de meditatie-apps die je online kunt vinden zitten een beetje knullig in elkaar, maar over deze is zeer goed nagedacht. Je wilt absoluut aan de meditatie, omdat je anders je score niet kunt verbeteren.

1 Reactie(s) op: Nooit meer stress met deze 5 apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 11 juli 2016 22:42 Kasander
    Alleen al het woord 'betalen' al zorgt bij veel mensen al voor stress!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.