1Password: Al je wachtwoorden veilig op iPhone en iPad

Door: Martin Gijzemijter | 10 april 2015 09:04

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Het aantal diensten waarvoor je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig hebt is niet meer bij te houden. Het is logisch dat je de neiging hebt om overal hetzelfde wachtwoord voor te gebruiken. Logisch, maar ook super gevaarlijk. Tenzij je daarvoor een speciale dienst gebruikt, zoals 1Password.

In dit artikel laten we zien hoe je door het leven kunt gaan met slechts één wachtwoord in je hoofd. Voor elke site hetzelfde wachtwoord gebruiken is gevaarlijk, want als dat wachtwoord gekraakt wordt, heeft diegene toegang tot jouw hele (digitale) leven. Lees ook: Hoe veilig is iCloud?

1Password is echter een app die al je wachtwoorden veilig bewaart in een kluis, en om die kluis te openen heb je nog maar één wachtwoord nodig. Op die manier hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden, terwijl je toch voor iedere site een afzonderlijke gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt.

1Password *****

Prijs: Gratis (+ in-app aankoop)

Omvang: 58,9 MB

1 Kluis aanmaken

Wanneer je 1Password hebt gedownload en gestart, krijg je de vraag of je een nieuwe kluis wilt aanmaken of een bestaande kluis wilt synchroniseren.

Je kiest voor dit laatste als je 1Password al gebruikte voor Windows of voor OS X, en die wachtwoorden ook wilt gebruiken voor je iPad. In deze workshop gaan we ervan uit dat je voor het eerst werkt met deze app. Druk daarom op Maak nieuwe kluis aan.

Je moet een virtuele kluis aanmaken waarin je wachtwoorden kunnen worden opgeslagen.

2 Hoofdwachtwoord instellen

Nu je een kluis hebt aangemaakt, dien je een hoofdwachtwoord in te stellen. Het is belangrijk dat je je realiseert dat dit hoofdwachtwoord van essentieel belang is. Iemand die het hoofdwachtwoord weet, heeft in theorie immers toegang tot ál je andere wachtwoorden. Kies dus een wachtwoord dat ingewikkeld is, met hoofdletters, kleine letters en leestekens. En onthoud: het is het enige wachtwoord dat je nu nog hoeft te onthouden, dus het geeft niet als het iets moeilijker is! Vul een wachtwoordhint in voor jezelf en druk op Gereed.

Denk goed na over je hoofdwachtwoord, het is de sleutel tot al je andere wachtwoorden.

3 Automatische vergrendeling

Hoe snel wil je dat 1Password automatisch vergrendelt na een periode van inactiviteit? Deze tijd wil je niet te kort instellen, omdat je dan telkens als je de app opent je wachtwoord in moet vullen. Standaard is de tijd ingesteld op 10 minuten, maar wanneer je drukt op Vergrendel automatisch na... kun je die tijd verkorten of verlengen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, schakel dan Lock on exit in, maar weet dan wel dat je altijd je hoofdwachtwoord moet invoeren. Druk op het pijltje naar rechts voor de volgende stap.

Bedenk hoe snel je de app automatisch wilt vergrendelen.

4 Synchroniseren

Één van de fijne functies van 1Password is de mogelijkheid om je wachtwoorden (je gehele kluis dus) te synchroniseren. Zo kun je op je iPhone en iPad, maar ook in Windows, zonder problemen gebruikmaken van dezelfde wachtwoorden. Vul in deze stap je e-mailadres in om synchronisatie mogelijk te maken. Schakel iCloud Syncing in om de wachtwoorden automatisch te synchroniseren tussen al je iOS-apparaten. Je hebt de basis nu ingesteld, klik op Let's go om aan de slag te gaan.

Dankzij synchronisatie kun je je wachtwoorden ook op andere apparaten gebruiken.

0 Reactie(s) op: 1Password: Al je wachtwoorden veilig op iPhone en iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.