15 nieuwe en onbekende functies in iOS op de iPad

© PXimport

15 nieuwe en onbekende functies in iOS op de iPad

Geplaatst: 15 maart 2016 - 05:09

Aangepast: 14 december 2022 - 12:08

Redactie ID.nl

Eén van de leukste dingen van het bezitten van een iPad is dat er altijd iets te ontdekken valt. Zelfs al heb je de iPad al een jaar, dan nog zijn er functies waar je niets van weet. Omdat ze nét zijn toegevoegd of omdat Apple er nooit veel ruchtbaarheid aan heeft gegeven.

In dit artikel zetten we vijftien weetjes over de iPad voor je op een rijtje die óf onlangs zijn toegevoegd door Apple óf die ondanks hun aanwezigheid nog steeds niet bekend zijn bij het grote publiek. Zo bekijk je je iPad ineens met heel andere ogen. Lees ook: 10 iPad-problemen die je zelf kunt oplossen.

01 iPad zoeken zonder batterij

De iCloud-functie die je in staat stelt om je iPad te vinden met (behulp van een ander iOS-apparaat of je Mac) wanneer je even niet meer weet waar hij is, is handig, maar natuurlijk niet als je iPad is uitgeschakeld (wat natuurlijk na verloop van tijd gebeurt als de batterij leeg raakt). Gelukkig is daar sinds kort een oplossing voor. Wanneer je in Instellingen navigeert naar iCloud / Zoek mijn iPad, dan zie je de optie Stuur laatste locatie. Wanneer je deze optie inschakelt, dan wordt de locatie van je iPad automatisch naar Apple gestuurd op het moment dat de batterij op het punt staat helemaal leeg te raken. Het dekt natuurlijk niet alles af, maar zo weet je in ieder geval waar je iPad was voor hij zichzelf uitschakelde.

 

© PXimport

Superhandig: laat je iPad een signaal sturen vlak voor hij zichzelf uitschakelt.

02 Foto's invoegen in Notities

De app Notities werkt zo lekker dat je bijna zou zeggen dat je geen Pages of Word meer nodig hebt. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, want er ontbreken veel functies, zoals het invoegen van een tabel of een afbeelding. Dat laatste is echter maar schijn, want je kunt wel degelijk een afbeelding invoegen in de Notities-app. Je moet alleen even weten hoe.

Om een afbeelding in te voegen, houd je je vinger ingedrukt op een lege plek in je notitie, waar je een afbeelding wilt invoegen. Vervolgens verschijnt er een menu met de opties Selecteer, Selecteer alles, Plak én aan de rechterkant de optie Voeg foto in. Wanneer je daarop drukt, kun je eenvoudig een afbeelding uit je Filmrol selecteren.

 

© PXimport

Je kunt wel degelijk foto's invoegen in de Notities-app, als je maar weet hoe.

03 Spotlight online

Wanneer je voorheen iets zocht in Spotlight, dan werd er in diverse facetten van iOS gezocht, zoals in je lijst met contactpersonen, mails, iMessage enzovoort. Sinds kort is Spotlight echter een stuk veelzijdiger. Wanneer je nu iets in Spotlight zoekt, krijg je niet alleen resultaten te zien uit de App Store (iets dat wij soms wat verwarrend vinden), maar ook resultaten van internet. Je kunt Spotlight dus nu ook gebruiken als online zoekmachine en dat scheelt weer een paar handelingen.

 

© PXimport

Spotlight zoekt niet meer alleen op je iPad, maar ook online.

04 Creditcard scannen in Safari

Dit is een functie waar we heel enthousiast van worden. De gegevens van je creditcard invullen wanneer je iets wilt kopen vanaf je iPad is natuurlijk erg irritant, dat virtuele toetsenbord werkt nog altijd niet optimaal. Dan kun je sleutelhanger gebruiken, maar niet iedereen vindt het fijn om creditcardgegevens centraal op te slaan. Maar wist je dat het ook nog anders kan? Wanneer je op een site bent waar je je creditcardgegevens moet invullen, druk je op het eerste veld dat je moet invullen en druk je op de optie Scan creditcard (deze optie verschijnt in het toetsenbord). Richt je camera nu op je creditcard en de gegevens worden automatisch ingevuld.

 

© PXimport

Geen zin om je creditcardgegevens in te typen? Dan maak je toch gewoon een foto?

05 Foto's verbergen

Wij weten uiteraard niet waar jij je iPad allemaal voor gebruikt, maar er zouden foto's op je tablet kunnen staan waarvan je niet wilt dat iedereen ze kan zien. Dat is irritant als je snel even een paar foto's aan anderen wilt laten zien. Het is veel fijner om die 'ongewenste' foto's te verbergen. Navigeer in de app Foto's naar de foto die je wilt verbergen en houd je vinger erop ingedrukt. Er verschijnt nu een balkje met twee opties Kopieer en Verberg. Er wordt nu een mapje aangemaakt genaamd Verborgen, waarin de foto's worden geplaatst (je moet ze immers ergens kunnen terugvinden). Echter, wanneer je drukt op het tabblad Foto's (in plaats van Album) zullen de verborgen foto's nergens te zien zijn.

 

© PXimport

Foto's die niet voor anderen bedoeld zijn kun je eenvoudig verbergen.

06 iMessage schoonhouden

iMessage is superhandig, maar tenzij je onwijs georganiseerd bent en berichten regelmatig verwijdert, kan het al snel een bodemloze put voor opslagruimte worden. Dat kun je heel eenvoudig verhelpen. Navigeer naar Instellingen / Berichten / Berichtgeschiedenis en geef bij de optie Bewaar berichten aan dat berichten maximaal 30 dagen of 1 jaar bewaard mogen worden. Vervolgens kun je bij het kopje Audioberichten en Videoberichten ook nog aangeven dat audio- en videoberichten na een aantal minuten 'verlopen' en dus automatisch worden gewist. Dit voorkomt dat iMessage vol zit met gigabytes aan video en audio. Zorg dan wel even dat je filmpjes en audioberichten opslaat als je ze graag zou willen bewaren.

 

© PXimport

Met wat handige instellingen houd je iMessage met gemak schoon en overzichtelijk.

07 Bedieningspaneel uitschakelen

Het Bedieningspaneel is natuurlijk een superhandige functie waarmee je heel snel toegang hebt tot bepaalde functies in iOS. Handig is ook dat je die functies vanuit het toegangsscherm (vanuit de stand-by-stand) kunt benaderen. Handig, maar ook gevaarlijk, want zo kan een dief dus heel eenvoudig de Vliegtuigmodus inschakelen zodat de functie Zoek mijn iPad niet meer functioneert. Gelukkig kun je dit eenvoudig uitzetten. Navigeer naar Instellingen / Bedieningspaneel en schakel de optie Op toegangsscherm uit. Nu werkt het Bedieningspaneel overal in iOS, behalve in het scherm vóórdat je je code intoetst.

 

© PXimport

Schakel het Bedieningspaneel uit in het toegangsscherm als je bijvoorbeeld niet wilt dat onbevoegden de functie Zoek mijn iPad kunnen uitschakelen.

08 Onbekende afzenders filteren

Iedereen kan je een iMessage-bericht sturen, het enige dat iemand daarvoor nodig heeft is je Apple ID (of, als je een iPad en iPhone aan hetzelfde Apple ID gekoppeld hebt, je telefoonnummer). Langzamerhand zien we ook steeds meer spam verschijnen in iMessage, hetzij van een commerciële partij of, zoals onlangs, van grapjassen die naar willekeurige mensen een specifiek stuk code stuurden dat elk iOS-apparaat deed crashen. Gelukkig is het mogelijk om dit soort berichten te filteren uit je Berichtgeving. Navigeer naar Instellingen / Berichten en zoek het kopje Filter onbekende afzenders. Wanneer je deze optie inschakelt, worden berichten van mensen die niet in je lijst met contactpersonen staan, niet via een notificatie getoond en worden ze ook niet in de reguliere lijst met berichten weergegeven.

 

© PXimport

Door berichten van onbekende afzenders te Filteren, houd iMessage efficiënt.

09 Vegen voor Handoff

In dit artikel lees je hoe je Handoff precies werkend krijgt. Daarin staat dat je een app kunt 'overnemen' van je andere iOS-apparaat, door in het stand-by-scherm op het pictogram linksonder te drukken. Maar hoe zit het als je de iPad al actief is? Moet je de tablet dan eerst op stand-by zetten? Gelukkig niet, dat zou wat omslachtig zijn. Om Handoff te gebruiken wanneer de iPad al actief is, druk je tweemaal op de Thuisknop om de multitask-balk tevoorschijn te toveren. Vervolgens veeg je met je vinger naar rechts totdat je helemaal aan de linkerkant het pictogram voor Handoff ziet. Zo kun je de app dus ook overnemen.

 

© PXimport

Je hoeft niet in stand-by-modus te zijn om Handoff te kunnen activeren.

10 iPad van familielid vinden

'Zoek mijn iPad' is een fijne functie, maar kent één groot minpunt: wanneer jij je iPad kwijt bent, kun je de iPad of iPhone van een ander niet even snel gebruiken om hem terug te vinden, want je moet daarvoor ingelogd zijn met hetzelfde Apple ID als de zoekgeraakte iPad. De optie Delen met gezin brengt daar verandering. Dat je via deze optie apps en muziek met andere familieleden kunt delen wisten we al, maar wist je dat je de functie ook kunt inzetten om een zoekgeraakte iPhone of iPad van een familielid te vinden? Schakel Configureer delen met gezin in en nodig de familieleden uit met wie je je account wilt delen. Wanneer je nu navigeert naar Instellingen / iCloud / Zoek mijn iPad, zie je niet alleen je eigen iPad, maar ook de toestellen van je familie.

 

© PXimport

Delen met gezin is niet alleen voor apps, maar helpt je ook een verloren toestel terugvinden.

11 Geheime Vulcan Emoji

Sinds iOS 8.3 zit je iPad vol met allerlei leuke nieuwe emoticons (emoji's), maar het kan natuurlijk altijd gekker. Wist je bijvoorbeeld dat er een trucje is om de Vulcan-groet uit Star Trek toe te voegen aan je iPad met iOS 8.3? Zoek in Twitter llap emoji (llap staat voor 'live long and prosper') en open een tweet waarin je de Vulcan-groet ziet. Houd je vinger ingedrukt op de emoticon en druk op Kopieer. Navigeer nu naar Instellingen / Algemeen / Toetsenborden / Trefwoorden. Plak bij Zin nu de emoticon en typ bij Trefwoord llap. Wanneer je nu ergens in, bijvoorbeeld een bericht, llap typt, wordt dit automatisch vervangen door de emoticon. Let op: dit is alleen zichtbaar op iOS-apparaten met iOS 8.3, omdat het gaat om een emoticon die stiekem al in het toetsenbord verborgen zit.

 

© PXimport

Een beetje nerdy, maar wel heel grappig, de geheime Vulcan emoticon.

12 Bellen via je iPhone-netwerk

Dit is een functie die superhandig is wanneer je zowel een iPad als een iPhone bezit. Apple heeft hem weliswaar aangekondigd tijdens de keynote-speech van iOS 8, maar nooit uitgelegd hoe je de functie precies inschakelt. Het is namelijk mogelijk om een gesprek dat binnenkomt op je iPhone, te beantwoorden op je iPad. Uiteraard wel via de luidspreker, want een iPad aan je oor werkt natuurlijk voor geen meter. Om deze functie in te schakelen navigeer je naar Instellingen / FaceTime en zoek je naar de optie Via mobiel netwerk iPhone. Schakel deze functie in en zolang zowel je iPhone als je iPad met hetzelfde draadloze netwerk verbonden zijn, kun je iPhone-gesprekken voeren op je iPad.

 

© PXimport

Schakel Via mobiel netwerk iPhone in, om iPhone-gesprekken op je iPad te beantwoorden.

13 Draadloze CarPlay

Dit is zo'n functie waar je niets van merkt totdat je het daadwerkelijk gaat gebruiken. Begin vorig jaar kondigde Apple z'n eerste stappen in de wereld van de auto aan: CarPlay. Kort samengevat, betekent het dat auto's kunnen worden voorzien van het mobiele Apple-besturingssysteem, zodat het veel eenvoudiger wordt voor iPhones en iPads om met het systeem in de auto te communiceren. Groot nadeel? Je moest het iOS-toestel verbinden met CarPlay met behulp van een Lightning-kabel. Sinds iOS 8.3 is dat niet meer nodig, CarPlay is nu volledig draadloos.

© PXimport

CarPlay bestond al even, maar sinds iOS 8.3 is het helemaal draadloos.

14 Nederlandse Siri

Misschien heb je het voorbij zien komen, maar Apple zelf heeft er, op een vermelding in de changelog na, met geen woord over gerept. Maar het is fantastisch nieuws: Siri is sinds iOS 8.3 helemaal Nederlands. Daar hebben we nogal lang op moeten wachten, maar dat wachten is het gelukkig wel waard geweest. Klein minpuntje: Siri schakelt niet automatisch over op de Nederlandse taal, dit zul je zelf moeten doen.

 

© PXimport

Hoera, Siri spreekt eindelijk Nederlands, al moet je dit wel even zelf instellen.

15 Bugfixes

Je merkt het misschien niet altijd, maar Apple gebruikt de updates van iOS ook om verschillende bugfixes uit te voeren. Vaak zijn dit dingen waarvan je denkt dat ze aan jou liggen, maar waar stiekem veel meer gebruikers last van hebben. Zo heb je ongetwijfeld gemerkt dat het op een bepaald moment heel lastig was om iets in te typen in de zoekbalk van Safari, omdat er bijna overal tussen elk woord automatisch een punt werd toegevoegd. Dit bleek een foutje aan Apples kant te zijn geweest en dit probleem is verholpen met de komst van iOS 8.3.

Daarnaast heeft Apple onlangs de stabiliteit van de Kaarten-app verbeterd, zodat het systeem niet de hele tijd crasht wanneer je overschakelt op flyover-modus.

Is het je opgevallen dat er een periode was dat afspraken die je synchroniseerde ineens een uurtje te vroeg begonnen? Klein foutje, maar wel eentje met grote gevolgen. Deze fout werd in iOS 8.2 hersteld. Met iedere versie van iOS die Apple introduceert, introduceert het ook nieuwe fouten, maar worden oude fouten hersteld. Het is daarom belangrijk om altijd de laatste versie van iOS te installeren, niet alleen omdat het leuk is om alle bovenstaande nieuwe functies te krijgen, maar ook omdat het gewoon veiliger is.

 

© PXimport

Zorg dat je de laatste versie van iOS installeert. Het is niet alleen leuk, maar ook een stuk veiliger.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000