10 handige apps voor mindervaliden

Door: Maikel Dijkhuizen | 03 juli 2016 08:18

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Voor mensen met een functiebeperking biedt de smartphone veel praktische voordelen. Zo zijn er bijvoorbeeld handige apps die rolstoeltoegankelijke locaties inzichtelijk maken en slechtzienden helpen om de weg te vinden. Hoog tijd om de beste apps voor mindervaliden eens nader te belichten.

Tip 01: Toegankelijkheid

Ongehinderd (Android, iOS)

Veel horecagelegenheden en winkels zijn slecht toegankelijk voor mindervalide personen, maar gelukkig zijn er ook genoeg locaties waarbij het wel lukt om eenvoudig binnen te komen. Aan de hand van een actieve community met duizenden gebruikers toetst de app Ongehinderd openbare locaties in Nederland. Bovendien houdt de app ook rekening met aangepaste toiletten en een ruime parkeerplaats. Lees ook: Compaan - De doordachte tablet voor ouderen en zorgverleners.

Open de app en geef aan welk profiel van toepassing is, bijvoorbeeld Blind of slechtziend, Rolstoel of Doof of slechthorend. Bevestig met Opslaan en bekijk welke toegankelijke locaties er in jouw buurt zijn. Druk rechtsboven op Filteren om de gewenste vrijetijdslocaties te vinden. Bij elk adres staat aangegeven welke voorzieningen er beschikbaar zijn, zoals een drempelvrije entree, invalidentoilet en veilige vluchtroute. Verder vind je beoordelingen van andere bezoekers. Via Toevoegen maak je desgewenst een nieuwe locatie aan binnen de Ongehinderd-app.

On Wheels

De eerder besproken app Ongehinderd richt zich voornamelijk op Nederlandse locaties, maar voor Belgische rolstoelgebruikers is er een soortgelijk alternatief. In On Wheels geef je eerst de breedte van de rolstoel op. Gebruik vervolgens de plattegrond om in te zoomen op een Belgische stad en bekijk welke locaties rolstoelvriendelijk zijn. Je kunt ook aan de hand van categorieën geschikte adressen vinden. Verder is het mogelijk om zelf toegankelijke adressen toe te voegen, al heb je hiervoor wel een meetlint op de bestemming nodig voor het opmeten van de doorgang. On Wheels is beschikbaar voor Android en iOS.

Tip 02: Sporten

Sportdrempelvrij (Android, iOS)

De meeste rolstoelsporten vinden in een sporthal plaats en daarom is het eigenlijk maar vreemd dat lang niet iedere locatie rolstoelvriendelijk is. Voor zwembaden geldt precies hetzelfde. De app Sportdrempelvrij geeft mindervaliden de kans om vooraf informatie over de sporthal in te winnen op het gebied van toegankelijkheid en bereikbaarheid. Je weet hierdoor precies of de route vanaf de kleedkamer naar de sporthal drempelvrij is en of er een invalideparkeerplaats in de buurt is. De informatie is afkomstig van andere gebruikers. Na het openen van Sportdrempelvrij verschijnt er een lijst met locaties in jouw omgeving. Is er van een bepaalde locatie nog geen informatie beschikbaar? Draag zelf een steentje bij en vul de vragenlijst in.

Tip 03 Een openbaar invalidentoilet is dankzij HogeNood snel gevonden.

Tip 03: Invalidentoiletten

HogeNood (Android, iOS, Windows Phone)

Het vinden van een openbaar invalidentoilet is soms best lastig. De app HogeNood verzamelt locaties van openbare toiletten in Nederland en België en geeft hierbij ook aan in hoeverre ze toegankelijk zijn met de rolstoel. Aan de hand van jouw geografische locatie bekijk je een lijst of plattegrond met beschikbare toiletten in de omgeving. Let hierbij goed op of het logo van een invalidentoilet zichtbaar is. Tik de instellingenknop (tandwiel) aan en activeer de schakelaar achter Rolstoelvriendelijk. Heb je een geschikte locatie gevonden?

Druk op Route om ernaartoe te navigeren. Handig is dat er ook extra informatie bij de adressen staat vermeld, zoals het tarief en de openingstijden. Verder lees je beoordelingen en voeg je desgewenst zelf een recensie toe. Ten slotte staat het je ook vrij om nieuwe locaties in de app aan te maken.

Tip 04: Hulp op afstand

Be My Eyes (iOS)

Be My Eyes brengt slechtzienden en blinden in contact met mensen die wel goed kunnen zien. Via een live-videoverbinding is er op deze wijze hulp op afstand mogelijk. Handig voor het geval een persoon met een visuele beperking bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum van een pak melk wil weten en er verder niemand anders in de buurt is. Houd het pak voor de camera en ontvang hulp van welwillende personen van over de hele wereld. De voertaal binnen deze community is overwegend Engels. Na de installatie heb je keuze tussen de opties Ik ben ziend en Ik ben blind. Kies je rol en voltooi de installatie. Dat kan eventueel via je Facebook-account. Wanneer je ergens hulp bij nodig hebt, maak je eenvoudig contact met een vrijwilliger. Heb je zelf goed zicht en wil je anderen graag helpen? Meld je aan als vrijwilliger en wacht af totdat je een oproep ontvangt.

Tip 05 Bij een foto van een afstandsbediening vertelt TapTapSee zelfs van welk merk dit apparaat is.

Tip 05: Objecten herkennen

TapTapSee (Android, iOS)

Blinden herkennen de meeste dingen op de tast, al is dat soms niet zo eenvoudig. Weet je niet wat iets is? Gebruik TapTapSee om een kiekje te maken en de app vertelt je precies wat er op de foto staat. Voordat je deze app gebruikt, is het belangrijk dat de spraakfunctie op het toestel is geactiveerd. Voor iOS en Android schakel je respectievelijk de schermlezers VoiceOver en Google TalkBack in (zie tip 6). Open vervolgens TapTapSee en druk tweemaal op het scherm om een foto te maken. De app heeft even tijd nodig om objecten te identificeren. Zodra dat is gebeurd, geeft je smartphone een duidelijke en beknopte omschrijving. Hierbij is TapTapSee erg nauwkeurig waardoor het voor mensen met een visuele beperking een ideaal hulpje is.

KNFB Reader

Wie een mobiele spraakassistent wenst, kan KNFB Reader overwegen. Maak met je smartphone of tablet een foto van een tekst en deze app leest de tekst vervolgens hardop voor. Ideaal dus voor blinden slechtzienden, al hangt er wel een fors prijskaartje van maar liefst honderd euro aan deze app. Nadat je een foto hebt gemaakt, importeert KNFB Reader alle tekst en leest de zinnen voor. De toepassing is zowel voor Android als iOS verkrijgbaar. Voor Android is er een testversie waarmee je de eerste 25 foto's gratis laat oplezen.

0 Reactie(s) op: 10 handige apps voor mindervaliden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.