Zo controleer je of iemand jouw afbeeldingen gebruikt op het internet

© PXimport

Zo controleer je of iemand jouw afbeeldingen gebruikt op het internet

Geplaatst: 23 juni 2020 - 05:20

Aangepast: 14 december 2022 - 13:12

Laura Jenny

Wat op internet staat, staat er voor altijd. Dat geldt voor teksten, maar dat geldt zeker ook voor foto’s. Zeker als je die niet alleen zelf online plaatst, maar iemand die van je kopieert. Of het nu een social mediabedrijf is die van jouw foto’s een ander online account probeert te maken of een website die zonder toestemming een foto gebruikt die jij hebt gemaakt. Gelukkig kun je heel snel zien of dat met een bepaalde foto is gebeurd.

Het is een veelgebruikte methode in het MTV-programma Catfish, omdat deze simpelweg enorm effectief is. Reverse Image Search op Google. Je doet het als volgt:

  • Ga naar images.google.com

  • Klik op de fotocamera

  • Ervan uitgaande dat je de foto als los bestand op je computer hebt staan, selecteer je ‘een afbeelding uploaden’ / ‘Choose File’ en zoek je de foto op in je computer.

  • Vervolgens zie je meteen het zoekresultaat

Je kunt het bovenstaande ook doen met een foto die op het internet staat. Je klinkt dan met je rechtermuisknop op de foto en selecteert ‘Copy image address’. Ga vervolgens naar images.google.com, klik op de fotocamera en druk met de rechtermuisknop op het invulvak. Kies ‘Paste’ en klik ‘Zoeken op afbeelding’. Vervolgens doet Google de rest. Afhankelijk van je browser en toestel kan het nog sneller, want je kunt als je op het internet met de rechtermuisknop op een foto klikt vaak meteen al kiezen voor ‘Search Google for image’, dan doet hij al het werk al voor je en kom je in hetzelfde scherm op Google met de resultaten.

 

© PXimport

Google Images

Nieuwsgierig of je foto vaker voorkomt op het internet? Dat zie je in de zoekresultaten die er op de pagina verschijnen. Maar er is meer: je kunt ook op ‘andere formaten van deze foto’ klikken. Je krijgt dan de foto te zien en het internetadres waar hij opstaat. Google kan je foto ook terugvinden als hij door iemand kleiner is geknipt, kleiner is gemaakt of bijvoorbeeld zwart wit is gemaakt. Zelfs als iemand tekst over je foto heen plaatst, dan pikt Google hem er alsnog uit. Niet altijd: sommige foto’s die zijn omgedraaid haalt hij er niet uit, of als de foto enorm klein is gemaakt.

Wil je de persoon of website die je foto zomaar heeft gebruikt op zijn gedrag aanspreken, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om op die site naar contactgegevens te zoeken. Het is ook een optie om via social media iemand te rapporteren. Weet je niet van wie de site is waar je foto op staat, dan kun je ervoor kiezen om de ‘whois’-informatie op te zoeken. Op https://whois.net/ kun je zien bij wie een domeinnaam geregistreerd staat. Soms zie je hier een naam en een adres van een persoon, of een bedrijf. Het kan ook zijn dat je er alleen de naam ziet staan van het hostingbedrijf. Je kunt eventueel via het hostingbedrijf aangeven wat er aan de hand is. Lukt dat ook niet (eventueel in verband met privacy), dan kun je tot slot bij Google aankloppen om aan te geven dat de website zich niet naar behoren gedraagt.

Bekijk hier de do's en don'ts van kinderfoto's delen op het internet.

 

© PXimport

Let op je rechten -en plichten-

Nog een laatste tip: let ook op als je zelf foto’s van het internet plukt. Alles wat je op het internet ziet is door iemand gemaakt en dat betekent dat de rechten niet van jou zijn. Haal je iets van een speciale website met rechtenvrije afbeeldingen die mogen worden gebruikt, dan is het oke. Maar in de meeste gevallen is een afbeelding die je niet zelf hebt gemaakt, niet aan jou om te gebruiken en dat kan je een flinke boete kosten. Maar het voordeel is, als je de bovenstaande methode voor je eigen foto’s gebruikt, ben jij het misschien die een factuur kan sturen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten