WhatsApp laat je berichten fact checken: zo doe je dat

© PXimport

WhatsApp laat je berichten fact checken: zo doe je dat

Geplaatst: 30 augustus 2020 - 12:17

Aangepast: 19 december 2023 - 05:46

Wesley Akkerman

Het is geen geheim dat er veel desinformatie via sociale media en berichtendiensten verstuurd wordt. WhatsApp is daarin geen uitzonder. Maar het bedrijf neemt nu iets meer verantwoordelijk in de verspreiding van dergelijke berichten, net zoals Facebook en Twitter doen. Je kunt berichten namelijk zelf onderzoeken, om te achterhalen of iets klopt of niet.

Omdat berichten op WhatsApp van eind tot eind versleuteld zijn, kan het bedrijf die niet inzien of lezen. Daardoor kan het ook niet content aanmerken als schadelijk of nep, waardoor er dus andere manieren gevonden moeten worden voor het tegengaan van nepnieuws.

Eén van de manieren is berichten te markeren die vaak doorgestuurd zijn. De kans is namelijk groot dat je die berichten niet zelf geschreven hebt of afkomstig zijn van mensen die je kent en vertrouwt. Een andere methode is het moeilijker maken van het doorsturen van die berichten, door het aantal in één te selecteren contacten te beperken. Het grote probleem is niet namelijk de persoon die het nepnieuws schrijft, maar degene die (soms onbewust) nepnieuws verspreidt.

WhatsApp

© PXimport

WhatsApp versus desinformatie

Tot op heden lijken dit effectieve manieren te zijn in de strijd tegen nepnieuws. De berichtendienst zag het aantal doorgestuurde berichten dat heel vaak doorgestuurd werd, met zeventig procent afnemen.

Nu komt er echter nog een methode bij: je kunt namelijk meer informatie opzoeken over een doorgestuurd berichten, vanuit WhatsApp zelf dit keer. Er is op dit moment een test gaande die een vergrootglas naast een doorgestuurd bericht plaatst. Zo kun je met een simpele druk op de knop extra informatie opzoeken over die speciale watersamenstelling die kan helpen tegen het coronavirus (en al snel concluderen dat het niet werkt…).

Wanneer je op het vergrootglas tapt, dan wordt het bericht naar Google geüpload, zonder dat WhatsApp de inhoud leest. De zoekopdracht wordt dan via je browser uitgevoerd. De functie wordt op dit moment in allerlei landen getest, maar helaas nog niet in Nederland. Wanneer de test hier plaatsvindt, of wanneer de feature uitgerold wordt, is niet bekendgemaakt.

Mocht een onderwerp onder een bekende hoax vallen, dan kun je op deze manier snel achterhalen of gedeelde informatie klopt of niet. Want die komen vanzelf naar voren via de zoekopdracht. Soms moet je misschien wat dieper graven, maar daar kan WhatsApp ook weinig aan doen. Bij zaken die twijfels aanspreken dien je altijd het hoofd koel te houden en gewoon eens op je gemak uit te zoeken hoe het nou zit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten