Computerloos leven: tablet of smartphone als pc

© PXimport

Computerloos leven: tablet of smartphone als pc

Geplaatst: 10 maart 2021 - 09:57

Aangepast: 14 december 2022 - 10:35

Redactie ID.nl

Is je laptop of desktop aan vervanging toe? Haast je nog niet meteen naar de plaatselijke elektronicawinkel. Wie weet is het namelijk helemaal niet nodig om een nieuw systeem te kopen. De huidige generatie smartphones en tablets biedt namelijk voldoende power om allerlei pc-taken uit te voeren, zoals foto’s bewerken, documenten tikken en draadloos afdrukken. Je kunt je tablet of smartphone als pc gebruiken. Met de juiste apps en hulpmiddelen komen doorsnee computergebruikers een heel eind. Dat scheelt weer in de kosten! Computerloos door het leven doe je zo.

Sinds de opkomst van mobiele toestellen heeft je smartphone of tablet vermoedelijk al allerlei taken van de computer overgenomen. Je zoekt bijvoorbeeld even snel iets online op, beantwoordt een mailtje of doet een vlugge aankoop in een webshop. Voor dit soort zaken zet je niet (meer) de pc of laptop aan. Veel mensen gebruiken een Windows-machine of Mac nog wel voor uitgebreidere taken. Denk bijvoorbeeld aan beeldbewerking, teksten tikken, documenten afdrukken en het organiseren van mediabestanden.

Maar is het gebruik van een traditionele computer vandaag de dag nog wel echt nodig? Vanwege snellere chips, grotere schermen en een brede connectiviteit doen mobiele toestellen op het gebied van functionaliteit nauwelijks meer onder voor een klassiek systeem. We bespreken in deze basiscursus diverse gebruikersscenario’s, zodat je een weloverwogen keuze maakt.

Thuiswerkers

01 Mobiel bankieren

Bezitters van een moderne smartphone weten niet beter. Met het mobiele apparaat betaal je vlot draadloos bij een pinautomaat. Iedere Nederlandse bank heeft dan ook een veilige app voor Android en iOS ontwikkeld. Hiermee check je onder meer het saldo, doe je bankoverschrijvingen en verhoog of verlaag je betaallimieten. Toch gebeurt het incidenteel dat de bank-app niet voldoet, omdat de benodigde functie alleen bij internetbankieren via het web voorhanden is. Zo biedt lang niet iedere bank-app de mogelijkheid om bankafschriften, creditcardtransacties of jaaroverzichten te downloaden. Misschien wil je bovendien een bestand met bankmutaties van een bepaalde maand of het afgelopen jaar ophalen. Gelukkig is er voor dergelijke zaken wel een alternatieve route, zodat je hiervoor geen computer nodig hebt. Open de browser op het mobiele apparaat en ga naar de website van de bank om internetbankieren te openen. Op die manier kun je bijvoorbeeld alsnog downloads bij een bank ophalen.

02 Browsegegevens synchroniseren

Dat je met een smartphone of tablet prima op het web kunt surfen, daarmee vertellen we je natuurlijk niets nieuws. Ben je van plan om binnenkort daadwerkelijk computerloos door het leven te gaan? Vanzelfsprekend heb je op het mobiele toestel graag al je bladwijzers, wachtwoorden, bezochte webpagina’s en overige browsegegevens bij de hand.

Verstandig is om vooraf de synchronisatiefunctie van de browser op de computer te activeren, waarna je hetzelfde programma in de vorm van een app op de smartphone of tablet installeert. De browsers Chrome, Firefox en Edge bieden hiervoor prima mogelijkheden. Gebruik je Chrome en staat de synchronisatiefunctie uit? Klik binnen de desktopversie van het programma dan rechtsboven op het grijze poppetje en kies Synchronisatie inschakelen. Na opgave van de Google-inloggegevens bevestig je met Ja, inschakelen. Benieuwd naar welke gegevens Chrome allemaal synchroniseert? Klik rechtsboven op de drie puntjes en ga achtereenvolgens naar Instellingen / Synchronisatie en Google-services / Beheren wat je synchroniseert.

Wanneer je bepaalde zaken niet met andere apparaten wilt uitwisselen, markeer je de optie Synchronisatie aanpassen. Deactiveer daarna achter de betreffende onderdelen de schakelaars. 

 

© PXimport

Zodra je de Chrome-app op een mobiel toestel installeert, log je met je Google-account in. Je hebt nu toegang tot alle persoonlijke browsegegevens. Firefox en Edge bieden aan de hand van een gebruikersaccount ook een gebruiksvriendelijke optie om browsegegevens te synchroniseren.

03 Foto’s bewerken

06 Veruit de meeste printers zijn compatibel met de interne printfunctie van Android, zodat je rechtstreeks kunt afdrukken.

© PXimport

Toegegeven, fotobewerking op een mobiel toestel is niet ideaal. Voor simpele correcties is het nog wel te doen, zoals het wijzigen van de contrastwaarden of het toepassen van een fraai filter. Wil je op pixelniveau aanpassingen doen, dan mis je de nauwkeurigheid van een muis. Bovendien kan geen foto-app tegen veelzijdige programma’s als GIMP en Photoshop Elements op. Als je graag foto’s bewerkt, gebruik je dus bij voorkeur een computer.

Wil je slechts af en toe een simpele correctie toepassen, dan kan dat eventueel ook op een smartphone of tablet. Vanwege het schermformaat heeft een tablet de voorkeur. Een app installeren is niet per se nodig. Android en iOS hebben binnen hun standaardtoepassingen namelijk al diverse gereedschappen aan boord. Pas bijvoorbeeld de helderheid of het contrast aan. Verder kun je de foto bijsnijden, roteren en rechtzetten.

Wens je een uitgebreidere fotobewerker waarmee je een grote verzameling kiekjes kunt ordenen? 

De app Adobe Lightroom bevat voor mobiele begrippen erg veel gereedschappen. De gratis versie biedt al veel mogelijkheden en voldoet voor de meeste amateurfotografen prima. Voor gebruik van alle functies heb je een Premium-lidmaatschap nodig. Dat kost 54,99 euro per jaar.

04 Video’s monteren

Dankzij de smartphone hebben we altijd een goede videocamera op zak. Die gebruiken we dan ook veelvuldig. Binnen Android en iOS zijn er verassend veel mogelijkheden om filmpjes naar je hand te zetten. Vaak is maar een kort fragment van een video interessant, waardoor de bestanden onnodig veel ruimte op het mobiele toestel innemen. In bewerkmodus van iOS bevindt zich onder de opname een tijdlijn waarmee je het filmpje kunt inkorten.

Stel verder de belichting bij, pas het formaat aan of voeg een mooi filter toe. De videobewerker van Android gaat nog een stapje verder. Zo voeg je hiermee achtergrondmuziek toe, stel je een vertraging in en gebruik je titels. Als je meerdere clips achter elkaar wilt zetten en meer montagegereedschappen wenst, ben je aangewezen op alternatieve apps. Voor Apple-gebruikers is iMovie een aanrader.

Verder is GoPro Quik een prima mobiele videobewerker. Bezitters van een Android- of iOS-apparaat downloaden deze app gratis. Film je met een losse videocamera en wil je van de opnames een gelikte 4K-film maken? Dan ben je beter af met een videobewerkingsprogramma op een krachtige pc of laptop.

05 Documenten bewerken

Voor kantoordoeleinden is een smartphone of tablet van oudsher minder geschikt. Een compact aanraakscherm met virtueel toetsenbord is tenslotte niet bevorderlijk voor de productiviteit. Wie daarentegen slechts sporadisch een mailtje of tekstdocument tikt, kan prima uit de voeten met een mobiel toestel. In de Play Store en de App Store is Microsoft Office gratis beschikbaar. Vanuit een enkele app heb je daarmee rechtstreeks toegang tot de bekende toepassingen Word, Excel en PowerPoint. Werk samen met bekenden aan een document en sla het resultaat online op. Handig is dat je van documenten en foto’s direct pdf’jes kunt maken.

Bezit je een Microsoft 365-account, dan heb je toegang tot meer functies. Denk onder meer aan het aanpassen van voetteksten op verschillende pagina’s en het toevoegen van WordArt-elementen. Als je niet het volledige Office-pakket nodig hebt, kun je Word, Excel en PowerPoint ook afzonderlijk installeren. Op Android-toestellen zijn doorgaans de apps Google Documenten, Sheets en Presentaties al voorgeïnstalleerd. Bovendien zijn deze apps ook beschikbaar in de applicatiewinkels van Android en iOS.

De Microsoft Surface Go 2 is een compacte tablet met Windows 10.

© PXimport

Tablet als laptopvervanger

 

© PXimport

06 Documenten afdrukken

Nog niet zo gek lang geleden waren de meeste consumentenprinters enkel via een usb-kabel op een pc of laptop aangesloten. Voor enkele tientjes schaf je tegenwoordig al een printer met wifi aan, zodat je overal binnen het thuisnetwerk kunt afdrukken. Het merendeel van de machines is compatibel met Android en iOS, waardoor je bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit een foto- of documentenapp afdruktaken verstuurt.

Open op een iPhone of iPad maar eens een bestand en tik op het deelmenu (vierkant met pijltje). Veeg daarna zo nodig het menu een stukje omhoog en kies Druk af. Je wijst daarna de juiste printer aan en selecteert de gewenste afdrukinstellingen, waarna je bevestigt met Druk af.

In Android zit een soortgelijke functie ingebakken. Open een bestand, tik op de drie puntjes en kies Afdrukken. Selecteer vervolgens de juiste afdrukmachine en tik op de printknop.

Als alternatief ontwikkelen bekende merken als Canon, Epson, HP en Brother eigen print-apps waarmee je eveneens gemakkelijk afdruktaken uitvoert. Daarnaast ondersteunen veel printers bluetooth en/of wifi direct. Hiermee kun je zonder tussenkomst van een netwerk vanaf een mobiel apparaat afdrukken. Kortom, voor afdrukzaken heb je al lang geen traditionele computer meer nodig.

Computerloos leven: tablet of smartphone als pc-15082296

© CIDimport

Ouderwetse printer

07 Back-ups maken

Net als van gegevens op een pc maak je ook van mobiel opgeslagen data eenvoudig een back-up. De mogelijkheden om een externe harde schijf aan te sluiten, zijn bij de meeste smartphones en tablets natuurlijk uiterst beperkt. Gelukkig hebben zowel Android als iOS een functie om de belangrijkste gegevens in de cloud op te slaan.

Navigeer op een Android-apparaat van Samsung maar eens achtereenvolgens naar Instellingen / Accounts en back-up / Back-up en herstel / Back-up van mijn gegevens, waarbij je de schakelaar activeert. Geef in de back-upinstellingen aan welke gegevens je veilig wilt opbergen, zoals foto’s.

Je kunt ook besluiten om uitsluitend foto’s en video’s te back-uppen. Open in dat geval de app Google Foto’s, tik rechtsboven op je profiel en kies Instellingen voor Foto’s. Zet de functie Back-up en synchronisatie aan. In iOS is het maken van back-ups eveneens een fluitje van een cent. Tik op Instellingen en vervolgens op je naam. Onder iCloud geef je aan van welke gegevens je een online back-up wilt bewaren.

Computerloos leven: tablet of smartphone als pc-15082296

© CIDimport

08 Media afspelen

Media afspelen is op een smartphone of tablet natuurlijk geen enkel probleem. Films en series van je favoriete streamingdienst download je bijvoorbeeld naar het toestel, zodat je op iedere locatie de beelden kunt afspelen. Onder meer Netflix, Amazon Prime Video en Videoland ondersteunen offline kijken.

Heb je een omvangrijke collectie met mediabestanden op een nas staan? De bekende nas-fabrikanten Synology en QNAP ontwikkelen diverse apps waarmee je mediabestanden op een mobiel apparaat kunt weergeven. Je kunt daarnaast de VLC-app gebruiken om video- en audiobestanden vanaf een nas-mediaserver te plukken. Voor de weergave van eigen mediabestanden is een computer dus overbodig.

Computerloos leven: tablet of smartphone als pc-15082296

© CIDimport

Vind je het scherm van de smartphone of tablet te klein? Sluit een los verkrijgbare Google Chromecast op een pc-monitor of televisie aan en cast de beelden naar het grote scherm. Voor iOS- en Android-toestellen bestaan er overigens ook verloopkabels om een externe monitor aan te sluiten. Handig voor het geval je het kleine scherm tijdelijk zat bent!

Microsoft Surface Go 2

Computerloos leven: tablet of smartphone als pc-15082296

© CIDimport

Conclusie

Is een leven zonder computer of laptop in de praktijk reëel? In principe wel, want voor vrijwel alle typische desktoptaken bestaat er wel een mobiele oplossing. Of de besproken oplossingen voor iedere lezer even comfortabel zijn, is weer een ander verhaal. Een compact aanraakscherm zonder Windows levert nou eenmaal een aantal beperkingen op. Surf je elke dag een uurtje op het web, tik je soms eens een mailtje en bewerk je heel af en toe een foto? In dat geval voldoet een tablet prima. Voor thuiswerkers en hobbyisten die dagelijks een aantal uren met de computer bezig zijn, blijft een pc of laptop op het gebied van functionaliteit, productiviteit en ergonomie de beste keuze.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten