Wat is het beste medium voor langetermijnopslag?

© PXimport

Wat is het beste medium voor langetermijnopslag?

Geplaatst: 8 mei 2015 - 05:36

Aangepast: 14 december 2022 - 15:35

Redactie ID.nl

Als je je data voor langere tijd wilt bewaren, is het van belang om ervoor te zorgen dat deze toegankelijk blijft en niet vergaat. Als we naar de geschiedenis kijken, zijn stenen tabletten het beste - ze kunnen zowat alle natuurrampen doorstaan, maar het bewerken ervan is vreselijk.

Alle gekheid op een stokje, we kunnen hier een lesje uit leren. Voor bepaalde media is het handig om ze in de meest leesbare vorm te hebben. Het printen van tekst en afbeeldingen elimineert het vertaalprobleem, waarbij een formaat uitgestorven is en je de technologie niet hebt om het te lezen. Maar dit soort opslag wordt vervolgens onderworpen aan afbraak door de elementen - één goede overstroming en je medium is een doorweekte prut. Plus, het opslaan in puur fysieke vorm kan een heleboel fysieke opslagruimte vereisen. Lees ook: Bestanden opslaan in de cloud.

De waarheid is dat we, behalve een puur fysieke representatie van die media, geen perfecte oplossing hebben. Ooit waren tapes dé opslagmethode voor mensen die veel capaciteit nodig hadden zonder veel gedoe. Nu blijkt echter dat magnetische media (floppydisks, bijvoorbeeld) niet erg robuust zijn en na verloop van tijd kapotgaan.

SSD's

Later werd ons verzekerd dat cd's en dvd's de oplossing waren. Ze zouden een eeuw mee moeten gaan. Niet dus. Er zijn verschillende omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat deze media stukgaan of onleesbaar worden. (Of ze kunnen al vanaf het begin gebrekkig geweest zijn.)

© PXimport

Wereldberoemd, maar echt handig voor langetermijnopslag zijn de cd en dvd niet.

En toen was er de harde schijf - draaiende magnetische media. Als iets ervoor zorgt dat de schijf niet meer draait of de media vervormd wordt, dan kan het zijn dat wat er op de schijf staat verloren is (of in ieder geval lastig te herstellen). En solid state-opslag is ook de oplossing niet - ook SSD's kunnen data verliezen of kapotgaan.

Blu-ray

Totdat die perfecte oplossing verschijnt, zullen we het moeten doen met wat we hebben. Het is een goed idee om voldoende kopieën van je belangrijkste media te maken. Als je bijvoorbeeld net een belangrijke video bewerkt hebt, is het handig om kopieën van de ruwe data en de bewerkte versie op een aantal harde schijven die je bezit te zetten, en deze schijven op verschillende plekken te bewaren. Brand ook wat kopieën op een blu-ray-schijf en upload een aantal kopieën naar twee of drie verschillende online opslagdiensten. Ik kan me niet voorstellen dat je veel grondiger te werk kunt gaan dan dat.

Maar je kunt daar niet stoppen. Je wilt niet die persoon zijn die alles op floppydisks gezet heeft, vervolgens op zipdisks, en toen is opgehouden omdat hij dacht dat hij klaar was. Je moet opletten en profiteren van nieuwe opslag- en archiveringsopties die tot je beschikking komen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten