© PXimport

5 mislukte Apple-overnames

Geplaatst: 22 februari 2019 - 16:12

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Justin Doornekamp

Door de jaren heen boekte Apple enkele grote successen met overnames. Zo zijn Mac OS X en iOS het resultaat van de overname van NeXT in 1997 en kwam iTunes uit de aankoop van SoundJam MP in 2000. Niet alle overnames van Apple waren een succes.

01. Power Computing

In september 1994 kondigde Apple aan Mac Os licenties te vertrekken, met als doel meer computers op de markt te krijgen met dit besturingssysteem. Microsoft veroverde namelijk de markt met Windows 95 en daar wilde Apple een stokje voor steken. Power Computing mocht Mac-klonen gaan bouwen.

Steve Jobs keerde na zijn ontslag in 1997 terug bij Apple en realiseerde zich dat het simpelweg te laat was om Microsoft in te halen en dat Mac-klonen meer kwaad dan goed deden, waarbij de eigen hoge marges op de Macs onder druk kwamen te staan door de klonen.

In dat jaar kocht Apple Power Computing voor 100 miljoen dollar en werden de kloon-activiteiten stopgezet. Een pijnlijke, maar noodzakelijk beslissing.

02. Orion Network

In 1988 kocht Apple Orion Network, in een poging de zakelijke markt te veroveren en daarmee IBM van de troon te stoten. Tevergeefs: rond deze tijd had IBM al een marktaandeel van 80 procent, terwijl Apple het moest doen met circa zes procent. Er bleven voor bedrijven te weinig redenen over om voor Apple te kiezen: de prijzen lagen te hoog en veel bedrijfssoftware werkte niet op de computers van Apple. Bovendien waren er in die tijd veel werknemers die nog nooit met een computer gewerkt hadden en maar moeilijk overweg konden met de Macs van Apple.

03. Raycer Graphics

Dan was er nog de overname van Raycer Graphics in 1999, een chipmaker die nog nooit een product op de markt had gebracht. Apple heeft nooit echt gebruik gemaakt van de technologie van Raycer en schakelde voor latere computers over op de grafische kaarten van ATI en NVidia. In dat licht zou je de overname kunnen zien als een mislukking, ware het niet dat het bedrijf met de overname ook hardware engineer Bob Mansfield erbij kreeg. Mansfield werd al snel het hoofd van Hardware Engineering, nadat Apple flinke successen boekte in de verkoop van Macs. Later werd Mansfield zelfs Vice President of Technologies.

Met de overname van Raycer Graphics kreeg Apple ook Bob Mansfield.

© PXimport

04. PowerSchool

Apple kocht in 2001 ook PowerSchool, dat software ontwikkelde om cijfers en huiswerk van studenten bij te houden, voor een bedrag van 62 miljoen dollar. Dit leek indertijd een ietwat vreemde beslissing. Uiteraard was het voor Apple altijd al belangrijk om scholen (en dus studenten) over te halen de producten en diensten van het bedrijf af te nemen, maar met de overname van PowerSchool ging Apple zich ineens richten op een nichemarkt.

PowerSchool vond nooit echt een aansluiting op de bestaande producten en diensten van Apple en dat zal waarschijnlijk de reden zijn geweest om de software weer te verkopen aan Pearson Education in 2006 voor een niet nader genoemd bedrag.

In 2006 verkocht Apple PowerSchool aan Pearson Education.

© PXimport

05. Placebase

Toen Apple in 2009 kaartenmaker Placebase overnam, werd er gespeculeerd dat het bedrijf Google aan de kant zou schuiven als partner voor de kaartenapp op de iPhone. Drie jaar later, met de komst van iOS 6, kwam er inderdaad Apple Maps, maar de app werd direct met de grond gelijk gemaakt. Veel kaarten bleken niet accuraat of helemaal niet te kloppen. Placebase bleek toch niet zo’n goede koop.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten