Zo voorkom je dat Android-apps meeluisteren en meekijken

© PXimport

Zo voorkom je dat Android-apps meeluisteren en meekijken

Geplaatst: 21 augustus 2020 - 09:49

Aangepast: 20 november 2022 - 19:47

Joris Peterse

Hoe weet je dat een app niet stiekem permissies misbruikt om jou te volgen, bijvoorbeeld voor reclame-doeleinden? Je kunt immers lastig nagaan of een microfoon, camera of de gps wordt aangesproken. Door slim om te gaan met deze permissies beveilig je Android hiertegen.

Vanaf Android versie 6, dat al een jaar of vijf geleden uitgerold werd, heeft Android app-permissies. Voordat een app toegang kan verkrijgen tot systeemonderdelen, moet hier specifiek toegang toe gevraagd worden. Denk aan de camera, microfoon, locatiegegevens, agenda, contactpersonen, opslagruimte, telefoonrechten, enzovoort. Soms is het logisch dat een app permissies vraagt, bijvoorbeeld Google Maps, die locatiegegevens vraagt om op de kaart weer te geven waar jij precies bent. Maar een game heeft bijvoorbeeld nooit permissie nodig om telefoontjes te mogen plegen. Je kunt er als gebruiker voor kiezen permissies toe te staan of te weigeren. Vanaf Android 10 is het zelfs mogelijk om apps alleen toegang te geven tot locatiegegevens als de app in gebruik is, zodat ze niet op de achtergrond je locatie kunnen opvragen.

Achtergrondprocessen

Met het op de achtergrond permissies gebruiken, daar komt een onveilig gevoel bij kijken. Veel apps zijn als achtergrondproces actief. Maar er is geen manier om te weten of de apps dan ook nog gebruik maken van toegekende permissies. Hoe weet je zeker dat dubieuze apps, zoals die van Instagram of Facebook niet stiekem je camera en microfoon aanspreken om hun datahonger te stillen? Of wat dacht je van de Google Assistent, die continu meeluistert om actief te worden wanneer je ‘Hey Google’ zegt? Door slim om te gaan met permissiebeheer, kun je voorkomen dat achtergrondprocessen gebruik maken van permissies.

Wanneer je een app een permissie hebt toegekend kun je deze ook weer intrekken wanneer je wilt. Hiervoor duik je in de instellingen. Het menu-onderdeel heeft machtigingsbeheer, hoewel het soms ook permissies of rechtenbeheer heet (afhankelijk van de Android-skin van de fabrikant). In dit praktijkvoorbeeld gebruiken we even een Samsung-smartphone, omdat die veelvoorkomend zijn. Ga naar Instellingen / Apps. Druk rechtsboven op de drie puntjes en kies Machtigingbeheer. Hier krijg je een lijst met alle (voor apps) beschikbare machtigingen. Druk je op bijvoorbeeld Camera, dan zie je iedere app die toegang krijgt tot zowel de camera, aan de voor- en achterzijde van je Android. Staan er apps tussen die je liever geen toegang verleent tot de permissie, kies dan de app uit de lijst en kies Weigeren. Op deze manier kun je per permissie even doorlopen welke apps je ermee vertrouwt. Mocht een app opnieuw de permissie nodig hebben, dan zal deze erom vragen wanneer je de app weer opent.

Zo voorkom je dat Android-apps meeluisteren en meekijken-15082296

© CIDimport

Zo voorkom je dat Android-apps meeluisteren en meekijken-15082296

© CIDimport

Zo voorkom je dat Android-apps meeluisteren en meekijken-15082296

© CIDimport

Zo voorkom je dat Android-apps meeluisteren en meekijken-15082296

© CIDimport

Verborgen permissies

We noemden al de Google Assistent in een eerdere alinea, die continu meeluistert. Misschien is je al opgevallen dat deze niet in de lijst zichtbaar is in machtigingsbeheer. Het prettigst is om Google helemaal toegang te ontzeggen tot (vooral) je camera en microfoon. Google heeft zichzelf sluw weten te verschuilen. Ga terug naar het machtigingsbeheer, kies een machtiging (bijvoorbeeld Microfoon) en druk vervolgens op de drie puntjes bovenin en Systeem weergeven. Nu verschijnen zogeheten ‘systeemapps’ ook in de lijst. Door Google Play Services te zoeken, kun je deze het recht tot je camera en microfoon ontnemen. Staat deze niet in de lijst, dan kun je in Instellingen / Apps / Systeem weergeven ook de Google Play Services opzoeken in de lijst en bij Machtigingen aangeven tot welke systeemonderdelen het proces precies toegang toe mag krijgen. Hierdoor heeft de Google Assistent, en andere Google diensten geen ongevraagde toegang meer tot belangrijke permissies.

Android beveiligen

Wil je meer weten over hoe je je Android beveiligt? Dan biedt de gratis cursus over Android beveiliging soelaas. In deze cursus leer je niet alleen hoe de beveiliging van Android werkt, maar ook hoe je zelf aan de knoppen zit om bijvoorbeeld malware te voorkomen, permissiemogelijkheden, wat te doen bij diefstal en wachtwoordbeheer. Je vindt de cursus In 60 minuten: Android beveiligen. Op de site van de Tech Academy.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten