ArtStudio Pro: fotobewerker voor iPad en iPhone

© PXimport

ArtStudio Pro: fotobewerker voor iPad en iPhone

Geplaatst: 30 maart 2021 - 05:03

Aangepast: 25 november 2022 - 10:52

Ronald Smit

Er zijn maar weinig écht goede fotobewerkers voor de iPad en iPhone. Of beter: weinig goede fotobewerkers die aanvoelen als een desktopprogramma. ArtStudio Pro is echter precies dat laatstgenoemde!

Toegegeven: voor snelle hap-snap fotobewerking heb je het meest aan een app die is geoptimaliseerd voor een smartphone. Onderweg even snel een filtertje toepassen of een stukje uitsnijden moet zonder veel denkwerk gerealiseerd kunnen worden. Maar wil je een tablet als meer serieuze vervanger voor een laptop inzetten, dan schieten dergelijke apps vaak te kort. Zeker, voor de iPad zijn er schitterende fotobewerkers, waaronder natuurlijk Photoshop en Affinity Photo. 

Punt is echter dat om die goed onder de knie te krijgen een nogal stijle leercurve doorlopen moet worden. Niet in de laatste plaats vanwege de gebruikersinterface die nog altijd geoptimaliseerd is voor aanraken. Grootste minpunt van al dat soort apps is het ontbreken van een menubalk. Inderdaad: voor een smartphone een onhandig ding. Maar voor een tablet die in landschapsstand voor je staat, en waaraan een al dan niet draadloze muis en toetsenbord aan gekoppeld zijn een groot gemis. 

ArtStudio Pro voor iPadOS en iOS beschikt wél over zo’n menubalk. Plus een gereedschapsbalk. Kortom: een veel traditioneler ogende app waar iedere desktopgebruiker zich snel in thuis zal voelen.

Uitgebreide mogelijkheden

Natuurlijk is het niet alleen ’t uiterlijk van ArtStudio Pro dat het een bijzonder interessante app maakt voor fotobewerking en tekenwerk. De software draait al vele jaren mee en wordt door de makers zeer actief onderhouden. Om heel eerlijk te zijn is dit alweer een hele tijd dé standaardapp voor fotobewerking van ondergetekende. Niet voor niets, want niet alleen zijn alle dagelijkse klussen er in een handomdraai mee uit te voeren, ook het meer complexe werk is geen probleem. Wel geldt dat ’t niet de allergoedkoopste app in de app store is, maar een bedrag van €12,99 is zeker geen ramp. Helemaal niet als je bedenkt dat je niet – zoals bij Photoshop – vast komt te zitten aan een duur abonnement. Prettige bijkomstigheid is verder dat – mocht je het willen – er ook een macOS-app beschikbaar is die qua gebruikersinterface verdacht veel op z’n mobiele evenknie lijkt.

Aan het werk

Maar goed, aan de slag zouden we zeggen! Als je de app opstart, kom je als eerste in het documentenbeheervenster terecht. Hierin worden al je (bewerkte) foto’s bewaard. Bedenk daarbij – zoals bij alle iOS- en iPadOS-apps – dat als je een foto van de Fotorol importeert, dat een kopie binnen de app oplevert. 

Geen drama voor een paar foto’s, maar wel vervelend als je er na verloop van tijd een heleboel hebt verzameld. Zeker als jouw i-apparaat niet over een riante zee van vrije opslagruimte (meer) beschikt. Kijk dus zo af en toe eens met een kritisch oog naar de verzamelde afbeeldingen alhier. En exporteer afgewerkte foto’s naar de filmrol of een map, om ze vervolgens over te hevelen naar bijvoorbeeld een nas. Scheelt een hoop ruimte. 

Om aan de slag te gaan met een foto van de filmrol, klik je rechtsboven op de +-knop. Of – als de app start in de bewerkingsmodus (dat zal na de eerste start het geval zijn), klik in het menu File onder New op New from Photos. Selecteer een foto in het overzicht en klik erop.

ArtStudio oogt én gedraagt zich op de iPad als een desktop-applicatie.

© PXimport

Uitsnijden

In dit voorbeeld zie je een staande foto. Stel dat je een onderdeel daarvan wilt gebruiken in een beeldverhouding van 1024:683, dan klik je in de horizontale knoppenbalk op het uitsnijgereedschap. Klik dan in het daarop verschenen verticale knoppenbalkje op de knop met de drie puntjes. Vul de gewenste resolutie (beeldverhouding) in pixels in. Klik op OK en sleep een selectie (eventueel kun je eerst nog het mogelijk in de weg zittende bijsnijd-venster sluiten, de instellingen blijven bewaard); je ziet dat de verhouding vastgehouden wordt. Klik links op het ronde, oranje knopje met het vinkje en de uitsnede wordt gemaakt.

Stel de gewenste beeldverhouding in door het aantal pixels horizontaal en verticaal op te geven, of kies uit een van de voorgedefinieerde verhoudingen via het keuzemenu achter Aspect Ratio.

© PXimport

Verkleinen of vergroten

Wil je de uitsnede vervolgens verkleinen of vergroten naar een andere resolutie, dan klik je in het menu Image op Resize Image. Overigens: we gebruiken hier bewust het woord klik: de iPad is op moment van schrijven aan een muis en toetsenbord gekoppeld. Tikken op het scherm mag natuurlijk ook! Met het venster Resize Image geopend, tik je de gewenste breedte (Width) en hoogte (Hight) in de daarvoor bestemde velden. Laat de schakelaar achter Keep ratio (behoud verhouding) aan staan. Je zult dan zien dat als je een van beide velden voor hoogte of breedte invult, het andere automatisch berekend wordt. Kies achter Interpolation voor een van de aangeboden rekenmethoden.

En zo verklein (of vergroot) je een afbeelding.

© PXimport

Wat vaak goed werkt is Cubic Smooth. Dat levert iets minder haarscherpe afbeeldingen op, maar heeft als voordeel dat je die scherpte later via het menu Filters, Sharpen en Unsharp mask helemaal naar eigen inzicht kunt bijregelen. De andere Cubic-algoritmen leveren mogelijk een te ‘hard’ ogend plaatje op. Edoch: da’s een kwestie van smaak en uitproberen!

Via het Unsharp-mask verscherp je de (details van) de foto.

© PXimport

Bewaren en (of) exporteren

Om je creatie te bewaren, kun je in het menu File op Save klikken. In dat geval wordt de bewerkte afbeelding alléén in de app bewaard, in een eigen bestandsformaat. Om hem meer universeel inzetbaar te maken, klik je in het menu File op Export (als je van lagen gebruik hebt gemaakt, klik dan eventueel eerst nog even in het menu Layer onder Merge op Flatten image voor een meer uiteindelijk resultaat). Kies een van de beschikbare bestandsformaten, bijvoorbeeld JPEG en klik op Next. Stel de gewenste compressiewaarde in (het bekende verhaal: een hogere compressie levert een kleiner bestand op dat echter inboet aan detail) middels de schuifregelaar en klik weer op Next. Om de afbeelding op de filmrol te bewaren kies je in het nu voor je staande lijstje voor de optie Save Image. Of je bewaart het bestand in een map naar keuze, daarvoor kies je de optie Save to Files en blader je naar een map waar je de afbeelding wilt bewaren.

Kies uit een van de vele opslaglocaties voor je foto-export.

© PXimport

Het principe is duidelijk

Al doende hebben we met deze veel voorkomende bewerkingsklus kennisgemaakt met de gebruikersinterface van ArtStudio Pro. Het principe is duidelijk. Kies je een tool uit de knoppenbalk bovenaan, dan verschijnt een bij de tool behorende subset aan opties in een verticale knoppenbalk links. 

Daarmee zijn specifieke eigenschappen van het gekozen gereedschap naar wens aan te passen. Denk aan kwastdikte- en soort en nog veel meer. Voor meer geavanceerde fotobewerking staan lagen en laageffecten tot je beschikking. 

De ervaring leert dat je je heel snel thuisvoelt in ArtStudio Pro. Het oogt en voelt als een gemiddelde fotobewerker onder Windows of macOS, wat een absolute verademing is. Hopelijk laten de makers van de app zich nooit verleiden tot het slopen van de menubalk, want daarmee zou een enorm pluspunt (en feitelijk dé reden om deze app eens uitgebreid in het zonnetje te zetten) vervallen. De kans dat dit gebeurt lijkt ons gelukkig erg klein, want de menubalk vormt al jarenlang de centrale spil van het geheel. Ontdek dus de vele menu-gebaseerde mogelijkheden, waaronder filters en meer moois.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten