Zo kijk je naar Uitzending Gemist en NPO Live op de Apple TV

© PXimport

Zo kijk je naar Uitzending Gemist en NPO Live op de Apple TV

Geplaatst: 2 december 2015 - 05:03

Aangepast: 14 december 2022 - 12:14

Redactie ID.nl

Eerder dit jaar liet de NPO weten geen interesse te hebben in een app voor de nieuwe Apple TV. Het zou te veel geld en tijd kosten en te weinig opleveren. Hier leggen we je uit hoe je toch NPO en Uitzending Gemist kunt kijken op de Apple TV.

Aan de NPO hebben gebruikers van de Apple TV momenteel niets; die zijn terughoudend. Gelukkig zijn er enthousiaste Nederlandse app ontwikkelaars die er wel werk van maken. Op de website GitHub zijn een app voor Uitzending Gemist en NPO Live verschenen, die je met een omweg op je Apple TV kunt krijgen. Deze apps kun je dus niet zomaar downlanden via de App Store of je Apple TV. Lees ook: Voor onze Zuiderburen: VRT heeft al twee apps voor Apple TV.

Stap 1 - Wat heb je nodig?

Voordat je kunt beginnen heb je aan aantal dingen nodig. Zonder één of meerdere van de onderstaande zaken is het niet mogelijk de onofficiële NPO apps op je Apple TV te krijgen.

[list type="bullets"]

Een nieuwe Apple TV (2015);

Een Mac met OSX 10.10 Yosemite of nieuwer;

Een ontwikkelaarsaccount;

Xcode 7 (hier te downloaden);

[/list]

Als je geen ontwikkelaarsaccount hebt, kun je er heel eenvoudig gratis een aanmaken via developer.apple.com. Hier vul je je Apple ID in en klik je op Sign In om een ontwikkelaarsaccount aan te maken. Als je geen Apple ID hebt, klik je op Create Apple ID om er een aan te maken.

Accepteer de voorwaarden en je bent klaar om door te gaan.

 

© PXimport

Als alle stappen zijn doorlopen werkt Uitzending Gemist en NPO Live straks op de Apple TV.

Stap 2 - Inloggen in Xcode

Nadat je Xcode hebt geïnstalleerd moet je hierin inloggen met je ontwikkelaarsaccount. Open hiervoor Xcode en ga naar Xcode > Preferences > Accounts en klik op het plusje linksonder. Via Add Apple ID kun je nu je ontwikkelaarsaccount toevoegen.

 

© PXimport

Je kunt dit scherm sluiten als je klaar bent.

Stap 3 - Download de NPO Live en NPO Gemist apps

De Nederlandse ontwikkelaars die zelf apps voor de NPO gemaakt hebben, bieden deze aan op de website GitHub.

Download hier de NPO Live app.

Download hier de Uitzending Gemist app.

Klik op deze pagina's op Download Zip. Pak het zip bestand uit als het gedownload is.

Stap 4 - Open de app in Xcode

Nu kan het écht ingewikkeld worden, dus volg de onderstaande stappen nauwkeurig. Start Xcode en klik rechtsonder op Open another project. Zoek nu het gewenste project op en klik op Open.

Zo zien Xcode bestanden eruit

Een bestand dat je kunt openen in Xcode eindigt op .xcodeproj.

In het geval van NPO Live en Uitzending Gemist heten ze NPO Live.xcodeproj en UitzendingGemist.xcodeproj. Verander deze namen niet!

Nu opent Xcode het project. Belangrijk is dat we het project nu uniek gaan maken. Dit doen we door in de verticale balk links op de naam van de app te klikken, en dan naar het tekstvakje naast Bundle Identifier te gaan.

© PXimport

Verander de naam en kies voor je eigen naam bij Team.

In dit tekstvakje veranderen we de naam, door bijvoorbeeld .jouwnaam toe te voegen aan het eind van de naam. Let erop dat je geen spaties en dergelijke toevoegt, alleen een punt met jouw naam erachter. In de afbeelding hierboven doen we het voor. Selecteer tevens bij Team jouw naam.

Als onder Team een geel driehoekje staat, kun je op Fix Issue klikken. Als het probleem niet kan worden opgelost, volg dan de stappen opnieuw.

Stap 5 - Installeer de app op je Apple TV

Sluit de Apple TV aan op de Mac met de USB-c kabel. Zorg dat de Apple TV aanstaat. Bovenin Xcode zie je grote knoppen voor Play en Stop staan. Rechts van deze knoppen staat de naam van de app (NPO Live of Uitzending Gemist), en daarnaast een Apple apparaat (bijvoorbeeld Apple TV). Klik op dit Apple apparaat. Selecteer nu in het lijstje dat verschijnt jouw Apple TV (deze staat waarschijnlijk helemaal bovenaan).

© PXimport

Play, Stop, de naam van de app, en het apparaat waar hij op moet komen.

Door op de Play knop te drukken wordt de app nu geïnstalleerd op de Apple TV. Als de vraag "Enable Developer Mode on this Mac?" verschijnt, klik dan op Enable. Als de boodschap "Failed to code sign [naam van de app]" verschijnt, klik dan op Fix Issue.

De app is nu geïnstalleerd op je Apple TV. Als de app niet werkt, moet je wellicht aangeven dat je het ontwikkelaarsaccount vertrouwd. Dit kan op de iPhone via Instellingen > Algemeen > Profiel.

 

© PXimport

NPO Live op de Apple TV.

Nadelen van apps op deze manier installeren

Buiten al het gedoe om een app op deze manier op je Apple TV te installeren, is er nog een nadeel: de app wordt niet automatisch geüpdatet. Je moet dus zelf via de links op GitHub kijken of er updates beschikbaar zijn en deze op de bovenstaande manier handmatig installeren.

Als de NPO een eigen app aan zou bieden, scheelde dat een hoop gedoe. Als deze verschijnt, houden we jullie uiteraard op de hoogte.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000