Zo houd je je draadloze oordoppen schoon

Door: Wesley Akkerman | 02 september 2021 06:09

Lypertek PurePlay
How To

Je draadloze oordoppen zitten waarschijnlijk vaak in je oren. Aangezien je oren niet de meest schonen plekken zijn, worden die oordoppen dus snel vies. Je oren schoonmaken helpt al bij het schoonhouden van de audioproducten, maar je kunt meer doen in het kader van onderhoud.

Hoewel sommige fabrikanten specifieke instructies meegeven in de doos of achterhalen op hun website over het schoonmaken van draadloze oordoppen, gelden er ook een aantal algemene dingen die je kunt doen. Ongeacht de fabrikant en ongeacht het model dat je gebruikt. Waar we mee willen beginnen is het onderdompelen van oordoppen. Ook al zijn ze soms waterdicht, met een officieel certificaat en alles: doe dit niet. Ze worden zo wel schoongemaakt, maar dan is ook de kans groot dat ze niet meer werken. Houd ze dus niet onder water of een stromende kraan. 

Draadloze oordoppen schoonmaken

Wat zijn dan dingen die je wel kunt doen? Fabrikanten als Apple, Google en Samsung raden verschillende dingen aan, maar de aanbevelingen hebben een aantal overeenkomsten. Zo kun je bijvoorbeeld een theedoek gebruiken waar je een beetje water op sprenkelt. Wring zo’n theedoek ook goed uit, zodat er geen water meer van af komt. Een doek hoeft maar een klein beetje vochtig te zijn om de vuile plekken (oorsmeer, vet, dat soort dingen) weg te krijgen. Na het afnemen met zo’n vochtige doek doe je er tevens goed aan een droge doek te gebruiken om de restanten vocht weg te halen. Alle fabrikanten raden overigens af bijtende schoonmaakmiddelen te gebruiken.

Wat je wel zou kunnen doen is een niet al te vochtig schoonmaakdoekje gebruiken (van die kant-en-klare dingen die je in plastic verpakking koopt). Gebruik zo’n doekje niet te hard, waardoor het vocht eruit loopt, en alleen op de harde onderdelen (dus niet op het mesh of andere onderdelen van stof). Voor die onderdelen kun je beter een volledige droge doek gebruiken. Mocht je een vochtige doek of een schoonmaakdoekje gebruiken, voorkom dan dat er vocht in een opening terechtkomt, zoals een microfoon. Je moet dus heel voorzichtig te werk gaan wanneer je zulke doekjes gebruikt.

JLab Epic Air ANC True Wireless Earbuds

Het wattenstaafje

Voor het onderhoud van je draadloze oordoppen doe je er goed aan een wattenstaafje te gebruiken. Met zo’n staafje kun je accuraat te werk gaan en kom je op plekken waar je met je vingers niet zo gemakkelijk komt. Wat je ook kunt doen, is zo’n staafje dippen in isopropylalcohol en dan bijvoorbeeld op de contactpuntjes gebruiken. Heel voorzichtig en niet te hard, en daarna natuurlijk afnemen met een zachte, droge doek. Een tandenborstel, met zachte haren, kan ook een setje oordoppen schoonhouden. Gebruik geen harde borstels, aangezien die schade kunnen aanbrengen.

Check ook altijd of je de oordopjes zelf (het deel dat in je oor zit) eraf kun halen. Die kun je wel onderdompelen in water en anders gewoon afnemen met een schoonmaakdoekje. Zorg ervoor dat je ze goed afdroogt wanneer je hiermee klaar bent, aangezien je dus geen vocht wil achterlaten op je oordoppen. Je kunt daarnaast het oplaaddoosje schoonmaken op eenzelfde wijze. Voor het doosje gelden dezelfde instructies. Zorg ervoor dat de contactpunten droog zijn na het schoonmaken wanneer je de isopropylalcohol gebruikt, maar gebruik geen andere soorten vocht. 

Disclaimer

Wanneer een fabrikant afraadt ook geen isopropylalcohol te gebruiken, doe dat dan ook vooral niet. Lees altijd eerst de handleiding van je oordoppen of neem contact op met de fabrikant voor de beste schoonmaakmethoden. Bovenstaande instructies zijn bedoeld voor draadloze oordoppen in het algemeen.

0 Reactie(s) op: Zo houd je je draadloze oordoppen schoon

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.