Pebble Time Round - Net een echt horloge

Door: Joris Peterse | 27 februari 2016 09:00

Algemeen

Voor een smartwatch ziet de Pebble Time Round er bijzonder elegant uit. Heeft Pebble in een markt waarbij nog fanatiek gezocht wordt naar bestaansrecht een unieke balans gevonden tussen de technologie van de smartwatch en vorm van een echt horloge?

Pebble Time Round

Prijs

Vanaf € 299,99

Beschikbare kleuren

Zwart, wit, goud

Bandjes

14mm of 20mm

Smartphone

iPhone 4S of beter, Android 4.3 of nieuwer

Scherm

Color e-paper met led-backlight

Afmetingen

3,9 x 3,9 x 0,8 cm

Gewicht

28 gram

Overig

Stappenteller, microfoon, bluetooth 4.0 (LE)

Website

www.pebble.com

6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Subtiel formaat
 • Speelse, eenvoudige interface
 • Meer een horloge
 • Minpunten
 • Accuduur
 • Backlight
 • Prijs

De smartwatches van Pebble zijn net even anders: niet vrijwel dagelijks opladen, geen scherm dat pas iets toont bij beweging, geen dik blok aan je pols en het formaat van een gewoon horloge. De Time Round is de kleinste en dunste smartwatch van de Pebble-familie en tevens de enige met een rond schermpje. Qua formaat heeft het de elegantie van een echt horloge en is daardoor zeker een van de mooiste en subtielste smartwatches. Lees ook: Dit zijn de vijf beste smartwatches van 2015

Pebble-horloges hebben geen touchscreen, maar een gewoon glazen plaatje en enkele aanstuurknoppen aan de zijkant. Dit is even wennen, maar niet nadelig. Het kleine schermpje met een diameter van bijna vier centimeter is sowieso te klein om goed met aanrakingen te kunnen besturen. De schermtechnologie die gebruikt wordt noemt Pebble 'color e-paper' en zorgt ervoor dat de tijd altijd getoond wordt op het scherm. Dit is anders dan andere smartwatches en wearables, waarbij het scherm pas aanspringt als je je pols naar je zichtveld draait. De Pebble heeft hierdoor wat weg van een digitaal horloge. Maar wel met als nadeel dat de batterij maar een dag of twee meegaat, het kleine en horlogeformaat biedt weinig batterijruimte. Ten opzichte van de grotere Pebble Time Steel bijvoorbeeld, die door zijn grotere formaat acht dagen mee kan op een volle accu.

De Pebble Time Round (rechts) is kleiner en dunner dan de Pebble Time Steel.

Be right backlight

De Pebble Time Round geeft continue de tijd weer en wanneer je het horloge om je pols draagt en je beweegt deze naar je zichtveld, moet een backlight ervoor zorgen dat je de tijd beter af kunt lezen. Helaas springt het backlight vaak niet aan, waardoor ik onhandig met m'n pols sta te schudden voordat het lichtje aanspringt. Overdag heb je hier geen last van, maar als er weinig licht is, heb je de achtergrondverlichting nodig om de tijd af te lezen.

Horloge met smartwatchfuncties

Je moet de Pebble Time Round vooral zien als een horloge waar je ook meldingen van je smartphone op af kunt lezen. Maar er zitten ook andere handigheidjes in, zoals het bedienen van je muziek en het inzien van actuele weergegevens en -voorspellingen. De spraakaansturing spreekt helaas nog geen Nederlands, maar je kunt deze in het Engels zetten.

De gezondheids-functies zijn we wat minder enthousiast over. De stappenteller moet nodig wat scherper afgesteld worden, er worden steevast te weinig stappen geteld (ik heb dit vergeleken met de Fitbit die ik om mijn andere pols droeg en met de stappenteller die in mijn smartphone zit ingebouwd). Ook de slaapanalyse die gedaan kan worden als je je Pebble omhoudt in bed is tamelijk beperkt en is het ongemak van slapen met een horloge niet waard.

Community

Er zijn leuke appjes en klokjes te downloaden voor je Pebble. Het besturingssysteem van het horloge is open source, waardoor het platform een levendige community trekt en trouwe fans kent. Het is niet voor niks dat Pebble met een ander horloge vorig jaar records verbrak op Kickstarter. Het is wat speelser dan smartwatches van Apple, Samsung of Google's Android Wear, die luxe willen uitstralen met dichtgetimmerde platforms. Maar vooral als je je Pebble koppelt aan een Android-smartphone kun je de twee apparaten nauw laten samenwerken.

Er zijn aardig wat watchfaces beschikbaar om je horloge een persoonlijk tintje mee te geven.

Dat speelse komt ook een beetje terug in de interface van het horloge. De pixel-achtige stijl, de overgangseffectjes en het aanbod van klokjes, et cetera.

Conclusie

De Pebble Time Round is meer een horloge dan andere smartwatches, door het scherm dat altijd aan staat. Maar met functionaliteit van smartwatches, zoals het doornemen van meldingen en nauwe samenwerking met je smartphone. Maar net als alle andere smartwatches ontbreekt de échte noodzaak nog.

2 Reactie(s) op: Pebble Time Round - Net een echt horloge

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 februari 2016 13:22 MarkS90
  Kun je er ook mee bellen? Want op een telefoon kun je zien hoe laat het is …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2016 20:54 Kasander
  Alleen al doordat het open source is trekt het mij meer aan dan al die anderen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.