Dit moet je weten over de Apple Car

Door: Justin Doornekamp | 08 maart 2021 11:25

Nieuws

De geruchtenmolen draait flink als het gaat over de Apple Car. Diverse autobouwers zouden een samenwerking zijn aangegaan met Apple voor de ontwikkeling van een zelfrijdende auto en er zouden al veel specificaties over de auto gelekt zijn. Ondertussen blijft Apple, zoals we van het bedrijf gewend zijn, ijzig stil. Wat weten we werkelijk over de auto van Apple? Wordt er eigenlijk wel een auto gebouwd?

Al jarenlang werkt Apple aan het Apple Car-project en als gevolg zijn er semi-concrete geruchten over het project. Allereerst is bekend dat Apple zich vooral richt op zelfrijdende auto’s. In 2019 nam het bedrijf hiervoor al de startup Drive.ai over, dat zich richt op autonoom rijdende auto’s.

Uber-dienst, auto of software? 

Of Apple daadwerkelijk een auto wil ontwikkelen of enkel de software wil leveren om bestaande auto’s autonoom te laten rijden, dat is dan weer niet zeker. Er wordt ook gesproken over een soort Uber-dienst, waarbij iemand van A naar B kan worden gebracht in een zelfrijdende auto.

Verder diende Apple wat patentaanvragen in, waaruit valt op te maken waar Apple zich mee bezig houdt. Zo werd er een patent aangevraagd voor software die autorijders zou helpen bij het maken van beslissingen tijdens het rijden. Uit een ander patent valt op te maken dat er ideeën zijn voor een raam dat zelf van tint kan veranderen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als de zon flink in je gezicht straalt.

Logischerwijs zal Apple ervoor willen zorgen dat er een volledige integratie komt met iOS, hetgeen kan betekenen dat je iPhone, iPad of Apple Watch een grote rol zullen spelen in de functionaliteiten in de auto van de toekomst. 

Accu en LiDAR

Apple doet ook continu onderzoek naar technologieën om de accuduur van zijn apparaten te verbeteren en het ligt dan ook voor de hand dat het bedrijf straks een grote rol gaat spelen in het verbeteren van de actieradius bij elektrische auto’s.

Verder zou het bedrijf al diverse gesprekken hebben gehad met leveranciers van de LiDAR-sensoren. Deze techniek vind je al in de laatste iPad Pro en iPhone 12 Pro en maakt het mogelijk om afstand en diepte te bepalen aan de hand van kleine onzichtbare lasers. Met LiDAR zou het voor zelfrijdende auto’s makkelijker worden om bijvoorbeeld wandelaars of fietsers te herkennen. 

Lancering

Een andere vraag die iedereen bezighoudt, is wanneer we de Apple Car kunnen verwachten. Kort gezegd: er is niemand die daar antwoord op kan geven. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat Apple nog geen samenwerkingspartner heeft gevonden voor de Apple Car.

Apple wilde aanvankelijk in zee gaan met Volkswagen, maar eerste testen rond een zelfrijdend minibusje bleken geen succes. Recent waren er gesprekken met het Zuid-Koreaanse Hyundai over de productie van een elektrische zelfrijdende auto. Hyundai-dochter Kia zou een productiedeal hebben gesloten met Apple voor de levering van de Apple Car in 2024.

Kort daarna verschenen evenwel berichten dat Apple de gesprekken heeft beëindigd en nu zijn pijlen richt op enkele Japanse autobouwers. Anno 2021 is er nog steeds geen samenwerkingspartner gevonden. De doorgaans goed ingewijde analist Ming-Chi Kuo claimt dat de Apple Car er waarschijnlijk niet eerder zal komen dan 2028, gezien de impasse in de onderhandelingen. Dus het kan nog lang duren voordat we meer concrete details krijgen over de Apple Car.  

0 Reactie(s) op: Dit moet je weten over de Apple Car

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.