Agenda's synchroniseren tussen iOS, macOS en Windows

© PXimport

Agenda's synchroniseren tussen iOS, macOS en Windows

Geplaatst: 27 juli 2018 - 08:24

Aangepast: 16 november 2022 - 10:35

Ronald Smit

Heb je eenmaal meerdere apparaten van Apple in huis, dan zijn deze heel eenvoudig te synchroniseren. Dat kan selectief, zoals bijvoorbeeld alleen de agenda's.

Heb je bijvoorbeeld een iPad en een iPhone in huis, dan is de kans groot dat je daarvan de agenda gebruikt. Om deze volautomatisch synchroon te laten lopen met elkaar is het zaak om de daarvoor bestemde optie in te schakelen. De procedure moet op beide apparaten uitgevoerd worden. Start de app Instellingen en tik op je gebruikersnaam helemaal bovenaan. Tik vervolgens op iCloud en schakel hier de optie Agenda's in. Heb je deze actie op beide apparaten uitgevoerd dan verschijnt een ingeplande afspraak op bijvoorbeeld een iPhone direct (wederom bijvoorbeeld) een iPad. Enige voorwaarde is dat beide apparaten gebruik maken van hetzelfde Apple-ID. En dat ze allebei over een internetverbinding beschikken. Als je toch in het iCloud-paneel bent aanbeland, dan kan je hier eventueel ook andere synchronisatie-opties aan of uitzetten. Staat er naar jouw smaak wat te veel gedeeld, dan zijn de desbetreffende schakelaars simpelweg uit te zetten. Pas overigens op met het aanzetten van fotodeling, want dat vreet natuurlijk iCloud-opslagruimte. En omdat je standaard gratis maar 5 GB iCloud-ruimte krijgt loopt deze dan wel heel snel vol. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor mail. Meest praktisch om aan te zetten zijn dan ook de Agenda en eventueel Contacten (wel privacy-gevoelig natuurlijk) en Herinneringen.

MacOS en Windows

Ben je ook nog in het bezit van bijvoorbeeld een macBook of een iMac, dan kan ook de agenda daarvan in het synchronisatieproces worden meegenomen. Om dat te realiseren klik je in de menubalk op het appeltje en daarna op Systeemvoorkeuren. Klik in het geopende venster op iCloud en controleer of ook hier de optie Agenda's is ingeschakeld. Dat zal veelal het geval zijn (net als in iOS trouwens), maar mogelijk heb je in de loop der tijd deze opties ooit eens uitgezet. En dan is het goed om precies te weten waar ze ook alweer zitten. Overigens geldt dat onder macOS wel de huiseigen Agenda wordt gesynchroniseerd, maar niet Microsoft Outlook. Dat is heel vreemd, want Outlook synchroniseren onder Windows met de iOS en macOS-agenda is dan weer wel mogelijk. Daarvoor moet je - behalve natuurlijk Outlook - ook een (gratis) tooltje van Apple installeren. Dat heet logischerwijs iCloud voor Windows. Na installatie kan je vervolgens de agenda, contacten en mail syncen met Outlook. De ervaring leert overigens dat dit geen ideale oplossing is, Outlook kent nogal wat eigenaardigheden wat synchroniseren betreft en voor je het weet zit je met dubbele of nog meervoudiger agenda's opgescheept. Ook het updaten van de iCloud synctool leidt soms tot problemen. Maar uiteindelijk geldt natuurlijk: beter iets dan niets.

En zo stel je synchronisatie van de agenda in op de Mac

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten