Heb je echt een Apple Watch nodig?

De Apple Watch is vanaf deze week in Nederland te koop. Er zullen een heleboel mensen in de rij staan om er eentje te bemachtigen, en niet zonder reden: Het is een mooi, leuk, interessant apparaat. Maar er hangt wel een stevig prijskaartje aan. Daarom stellen velen de vraag: Heb ik er echt een nodig?

Okay, 'nodig' is natuurlijk een heel sterk begrip. Er zijn maar weinig dingen die je echt nodig hebt om te overleven of om te kunnen functioneren in de samenleving. Maar er zijn wel een heleboel dingen die je leven een stuk eenvoudiger of aangenamer maken - zoals bijvoorbeeld de Apple Watch. Lees ook: De allereerste Apple Watch review.

Een metgezel van de iPhone

Laten we beginnen door te zeggen dat de Apple Watch zonder een gekoppelde iPhone slechts beperkte functionaliteit heeft, dus als je geen (werkende) iPhone hebt, zijn er veel andere smartwatches en fitness trackers - met een veel lagere prijs - waar je waarschijnlijk meer aan zult hebben.

© PXimport

De Apple Watch is een mooie, veelzijdige, goed afgewerkte smartwatch met grappige functies en nuttige apps, en het is natuurlijk heel handig om een minicomputer om je pols te hebben waarop je snel je notificaties kunt bekijken. Veel mensen ergeren zich eraan als iemand in gezelschap constant naar zijn of haar telefoon zit te staren. Als je een Apple Watch hebt, kun je snel en discreet een blik op je smartwatch werpen om iets te controleren en hoef je je iPhone niet boven water te halen om bepaalde dingen te doen. Maar is het een onmisbaar apparaat?

Niet echt. De Apple Watch heeft een handige vormfactor, is goed naar je eigen smaak aan te passen en de interface is speciaal ontworpen voor het kleine scherm, waardoor het apparaat niet onhandig in het gebruik is. Maar het kan weinig dingen die een smartphone niet kan.

Wanneer heb je je iPhone nodig?

Natuurlijk is het prettig om bijvoorbeeld tijdens het sporten niet je telefoon tevoorschijn te hoeven halen om te zien hoeveel calorieën je verbrand hebt. Maar als je een gewone, veel goedkopere fitness tracker gebruikt, hoef je je telefoon niet eens bij je te hebben.

De Apple Watch kan een heleboel dingen niet - of minder goed - als je iPhone niet bij je hebt. Maar juist vanwege deze nauwe samenwerking met de iPhone, kan de Apple Watch een heleboel meer dan bijvoorbeeld Android Wear apparaten.

Zo heeft de Apple Watch geen camera, maar wel een Camera app waarmee je de camera van je iPhone van op afstand kunt bedienen - ontzettend handig als je een statief gebruikt.

Bovendien kun je de onderwerpregel van binnenkomende e-mails zien, zodat je niet onnodig je telefoon uit je zak hoeft te halen voor iets wat achteraf een onbelangrijke e-mail blijkt te zijn. Maar als je een e-mail wilt lezen of erop wilt reageren, is de Apple Watch onhandig. Ik kan me niet voorstellen dat veel mensen moeilijk gaan zitten doen met de interface en het kleine scherm van de Apple Watch als ze binnen enkele seconden hun iPhone tevoorschijn kunnen halen.

© PXimport

Een andere handige functie is het bedienen van je slides in Keynote of PowerPoint terwijl je een presentatie geeft - iets wat ook al met de iPhone of iPad mogelijk was. Maar aangezien de gesimuleerde laserpen niet werkt en je de notities die bij de slides horen niet kunt zien, kun je in veel gevallen eigenlijk net zo goed je iPhone blijven gebruiken.

De Apple Watch is erg nuttig en prettig voor stap-voor-stap navigatie... als je eenmaal onderweg bent. Het apparaat kan namelijk geen data uit je apps halen, waardoor je om de navigatie te starten het adres aan Siri moet dicteren om het te kunnen vinden. Dat is op zich geen probleem, maar als je het adres niet direct weet, of als het adres binnen een app wordt weergegeven, moet je eerst op je iPhone de gewenste bestemming in de Kaarten app (of een soortgelijke app) opzoeken voordat de Apple Watch met de navigatie kan beginnen.

Een andere situatie waarin je je iPhone uit je zak zult moeten halen, ook al is er een Apple Watch toepassing voor beschikbaar, is bij het instappen in het vliegtuig. Je kunt inderdaad je instapkaart op je Apple Watch weergeven, maar een heleboel scanners die op het vliegveld gebruikt worden zijn er niet op berekend om dingen te scannen die veel dikker zijn dan een papieren instapkaart. Een iPhone kun je wel door de scanner halen, maar een pols met en Apple Watch erom zal vaak niet lukken.

Natuurlijk kan de Apple Watch nog veel meer. Met de hierboven genoemde voorbeelden proberen we vooral te laten zien dat de Apple Watch erg handig is, maar met name in combinatie met - niet van als vervanger van - de iPhone.

De aanschaf, en daarna

Vanwege de hype rondom de Apple Watch, is de kans helaas groot dat het model dat je wilt hebben al meteen is uitverkocht. En omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn wat polsbandjes betreft, zul je niet gauw precies het bandje dat je wilt hebben in het juiste formaat voor je Apple Watch in de winkel tegenkomen. Bovendien zul je waarschijnlijk eerst willen kijken welke opties het beste bij je passen, dus online zoeken is af te raden.

© PXimport

Een nadeel is dat het waarschijnlijk een paar (frustrerende) dagen zal duren voordat je het apparaat onder de knie hebt. Van Apple verwachtten we juist een transparante, eenvoudig te gebruiken smartwatch waaraan je vrijwel meteen gewend zult raken als je met andere Apple apparatuur bekend bent. Maar als je er eenmaal aan gewend bent wordt het duidelijk dat deze aparte bedieningsmethodes juist heel goed bij de vormfactor van het apparaat passen.

Noodzakelijk? Nee. Cool, leuk om mee te spelen en in veel situaties handig? Dat zeer zeker.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten