Wat is de beste streamingdienst voor video?

© PXimport

Wat is de beste streamingdienst voor video?

Geplaatst: 24 juni 2015 - 07:56

Aangepast: 14 december 2022 - 15:27

Jeroen Boer

Het downloaden van illegaal aangeboden films en series is in Nederland al meer dan een jaar niet langer toegestaan. Gelukkig zijn er steeds meer legale diensten waarmee je films en series naar je huiskamer kunt streamen. Wij hebben het aanbod vergeleken.

Streamen staat voor gemak, je kiest een titel, drukt op afspelen en je kunt direct kijken zonder dat je een film eerst moet downloaden. Dat er behoefte is aan streaming, is duidelijk. Netflix schijnt in Nederland door 865.000 huishoudens gebruikt te worden en de illegale streamingdienst Popcorn Time gaat daar waarschijnlijk zelfs overheen. In dit artikel laten we Popcorn Time buiten beschouwing en richten we ons enkel op legale streamingdiensten. Toch is een selectie nog niet zo makkelijk als het klinkt. We wilden in beginsel eigenlijk alleen diensten vergelijken die voor iedereen af zijn te sluiten, eigen diensten van bijvoorbeeld televisieaanbieders komen hierdoor niet in aanmerking.

Toch maken we voor Ziggo's MyPrime een uitzondering omdat dit een van de weinige onbeperkte streamingdiensten is. We hebben tevens besloten om alleen diensten te vergelijken die streamen, dus Apples iTunes of Googles Play waar je titels moet downloaden nadat je ze huurt of aanschaft, hebben we niet meegenomen. Vanuit muziekstreamingdiensten als Spotify en Deezer zijn we gewend dat eigenlijk alle titels, zowel oude als de allernieuwste albums geluisterd kunnen worden. In de filmindustrie zit het rechtenmodel anders in elkaar en worden titels doorgaans eerst exclusief aan televisiezenders verkocht. Legale streamingdiensten hebben dus nooit een compleet aanbod.

Onbeperkt streamen

Onze voorkeur gaat uit naar onbeperkt streamen, dat maakt de kosten voorspelbaar en je kunt gerust dingen uitproberen waarvan je niet zeker weet of je het leuk vindt. Alleen Netflix kiest voor een volledig onbeperkt model. Bij Videoland en Ziggo krijg je naast de Unlimited- en MyPrime-titels ook titels aangeboden die je alleen kunt huren. Ook HBO GO en Film1 GO zijn onbeperkte streamingdiensten, maar zijn gezien het beperkte aanbod echt extraatjes bij de bijbehorende televisiezenders.

Het aanbod zelf bekijken

Het belangrijkste bij de keuze van een streamingdienst is waarschijnlijk het aanbod. Netflix laat je zonder abonnement niet zien wat het aanbiedt, maar je kunt de dienst wel een maand lang gratis uitproberen. Let wel op dat dit proefabonnement automatisch wordt verlengd naar een maandelijks abonnement. Videoland toont netjes het aanbod, daarnaast kun je het een maand gratis uitproberen. Ook dit wordt automatisch omgezet in een maandelijks abonnement. Voor Pathé Thuis, Film1 GO en HBO GO kun je het complete aanbod via de website bekijken. Abonnees van Ziggo kunnen via hun settopbox het aanbod van MyPrime en de huurfilms zien. Daarnaast is het aanbod te raadplegen via de website.

 

© PXimport

Je kunt Netflix en Videoland Unlimited een maand lang gratis uitproberen.

Technisch de beste

Netflix is technisch onze favoriete streamingdienst. De beeldkwaliteit op Full HD is goed en er is ondersteuning voor Dolby Digital 5.1-surroundgeluid. De dienst wordt breed ondersteund door smart-tv's, smartphones, tablets, spelcomputers, Apple TV en de Chromecast. Het aanbod groeit gestaag en de eigen series scoren goed op bijvoorbeeld IMDb. Daarnaast is het kinderaanbod goed.

 

© PXimport

Netflix richt zich steeds sterker op eigen series, te herkennen aan het Netflix-logo in de poster.

Netflix ****

Prijs

€ 8,99 (Full HD, 2 apparaten tegelijkertijd), € 11,99 (UHD, 4 apparaten tegelijkertijd)

Voor liefhebbers van Nederlandstalig

Videoland Unlimited is de dienst die het meeste doet denken aan Netflix met een bibliotheek waar je onbeperkt uit kunt streamen. Het aanbod is wel duidelijk veel meer Nederlandstalig. Naast het Unlimited-gedeelte biedt Videoland ook huur- en kooptitels aan, waardoor je voor in jou ogen betere titels wellicht extra moet bijbetalen.

Videoland Unlimited ***

Prijs

€ 10,- per maand (daarnaast huur en koop)

 

© PXimport

Je kunt binnen Videoland eenvoudig filteren op het Unlimited-aanbod dat je herkent aan een logootje.

Alleen films

Pathé Thuis is de enige dienst die een duidelijke keuze maakt: alleen films. Het is tegelijkertijd ook de enige die exclusief werkt met een huur- en koopmodel per titel. Jammer is wel dat een dienst, die zich richt op de nieuwste films, geen Dolby Digital 5.1-geluid ondersteunt en niet alle films in Full HD aanbiedt.

Pathé Thuis ***

Prijs

Huur en koop per titel

 

© PXimport

Pathé Thuis biedt een uitgebreide filmcollectie, maar alleen tegen een huur- of koopmodel per titel.

Aanbod series

Netflix is erg sterk in series en naast oudere topseries richt Netflix zich steeds sterker op eigen producties als House of Cards en Orange is the New Black. HBO GO richt zich op de eigen series en de overige series die op televisiezender HBO worden uitgezonden. Het aanbod is met slechts 29 stuks minder groot dan bij Netflix, maar er zitten wel goede series tussen waaronder de kraker Game of Thrones. Ook Film1 GO heeft met zestien stuks een beperkt aanbod. Videoland richt zich sterk op Nederlandse series van RTL zoals Parels & Zwijnen, Crimi Clowns, Moordvrouw en Baantjer. Ook heeft Videoland de eigen serie Zwarte Tulp gemaakt. Het aanbod aan buitenlandse series vonden wij niet heel erg aansprekend. Ziggo's MyPrime heeft veel series, maar wij vonden het aanbod niet erg aanspreken.

Aanbod films

De filmbibliotheek van Netflix is uitgebreid en omvat goede films, maar het zijn wel vooral wat oudere films. Het filmaanbod van HBO GO is niet heel uitgebreid en bevat naast een paar topfilms voornamelijk wat minder goede films. Ook Film1 GO heeft geen heel uitgebreid aanbod, maar er zitten wel goede films tussen. Videoland biedt erg veel Nederlandse films. Er zijn ook veel Engelstalige films waar zeker goede films tussen zitten, maar veel titels zijn nietszeggend. Ziggo's MyPrime biedt veel films waar zeker goede titels tussen zitten. Er is overigens zeker overlap in de bibliotheken van Neflix, Videoland en MyPrime. Buiten het Unlimited-gedeelte bevat Videoland ook films die je kunt kopen of huren. De nieuwste films kun je huren voor 4,99 voor een SD-variant of 5,99 voor een HD-variant. Oudere films zijn goedkoper. Pathé Thuis verhuurt of verkoopt alleen per titel. Een nieuwe film kost 4,99 euro voor een SD-variant en 5,99 voor een HD-variant. Ook hier zijn oudere films goedkoper. Bij Ziggo's MyPrime kun je nieuwe films huren voor 5,99 euro. Je kunt bij Videoland en Pathé ook films kopen, maar kopen kan wel 18 euro kosten en dan heb je eigenlijk niets, alleen het recht om die titel onbeperkt binnen het platform te streamen.

Conclusie

Streamingdiensten vergelijken is uiteindelijk een beetje als appels met peren vergelijken. Grofweg heb je de keuze tussen onbeperkt streamen voor een vast bedrag met grotendeels wat oudere titels of betalen per titel waarbij er wel de keuze is voor nieuwere titels. De perfecte streamingdienst als een soort legale tegenhanger van Popcorn Time bestaat niet. Al met al geven wij de voorkeur aan onbeperkt streamen en is Netflix de dienst die op ons de meeste indruk maakt. Technisch zit het platform het beste in elkaar en je kunt op vrijwel ieder apparaat kijken. Voor de prijs is het aanbod dik in orde.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten